Urlop tuż, tuż. Jeśli nie udało Ci się zmobilizować i doprowadzić sylwetki do formy, aby móc ją zaprezentować w stroju kąpielowym czy letniej sukience, to najwyższa pora o to zadbać. Oczywiście aktywność fizyczna jest ważna, dlatego warto zapisać się do klubu fitness lub biegać na świeżym powietrzu czy jeździć na rowerze. Jednak, aby zachować zdrowie i dobry wygląd, nie zapomnij, że ciało wymaga również zbilansowanej diety.

Dla wielu z nas w miesiącach letnich tłuszcz wydaje się być wrogiem naszej sylwetki. Natomiast jest on ważnym elementem zdrowej diety. W większości przypadków, ludzie uznają ważną rolę węglowodanów, białka, błonnika, witamin i składników mineralnych- ale nie tłuszczu. Zgodnie z badaniami nt. wiedzy matek o tłuszczach 86%  badanych stwierdziło, że tłuszcze są niezbędnym elementem zbilansowanej diety. Zatem czas zmienić swoje zwyczaje i zadbać o to, aby wszystkie składniki odżywcze - czyli również tłuszcze - znalazły się w naszym letnim menu.

Ludzki organizm potrzebuje tłuszczu do prawidłowego funkcjonowania. Tłuszcz dostarcza organizmowi energii, a także jest niezbędny do wchłaniania niektórych witamin (A, D i E). Wspomaga także nasz wygląd – tłuszcze przyczyniają się do utrzymania zdrowych włosów i skóry. Nasza codzienna ilość tłuszczu w diecie nie powinna przekraczać 30% spożytej energii
– mówi dr Agnieszka Kowalik, specjalista do spraw żywienia.

Jednak nie wszystkie tłuszcze są równie korzystne. Aby dokonać właściwego wyboru, musisz wiedzieć, jak odróżnić „dobre” i „złe” tłuszcze.

Tłuszcze zwierzęce takie, jak masło i śmietana zawierają głownie tłuszcze nasycone, które jak wykazały przez lata badania, okazały się mieć negatywny wpływ na poziom cholesterolu. Są też niezbędne tłuszcze, które pomagają nam zachować zdrowie. Niezbędne tłuszcze mają pozytywny wpływ na utrzymanie poziomu cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolujest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Te „dobre” tłuszcze są również niezbędne do wzrostu i odnowy komórek. Na etykietach żywności, tłuszcze te są zazwyczaj oznaczone, jako tłuszcze nienasycone. Główne źródło „dobrych” tłuszczów to oleje roślinne, takie jak olej rzepakowy i olej słonecznikowy i wyroby z nich takie, jak margaryna. Zastąpienie masła miękką margaryną pozwala dostarczać „dobre” tłuszcze, niezbędne w codziennej diecie. Natomiast jak pokazują badania  jedynie niespełna połowa matek wskazała nienasycone tłuszcze i niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (odpowiednio 46% i 43%), jako „dobre” tłuszcze. Tak więc tego lata, rozpocznij od zasadniczej zmiany w swojej diecie – w której będą obecne tłuszcze roślinne. Twoje ciało podziękuje Ci za to w przyszłości!

LEKKIE PRZEPISY NA LATO:

Krem z dyni

Składniki:

½ kg miąższu z dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
½ szklanki chudego mleka
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
2 łyżki margaryny Rama
500ml bulionu warzywnego
chili, pieprz, odrobina soli (jeśli bulion jest słony nie trzeba już dodawać soli)

Przygotowanie:

Cebulę i dynię kroimy w kostkę i dusimy na patelni z 2 łyżkami margaryny kilka minut. Dodajemy czosnek. Przekładamy do naczynia z bulionem i gotujemy następne kilka minut, do miękkości. Wlewamy mleko, a następnie miksujemy całość na gładki krem. Doprawiamy jogurtem i szczyptą chili, pieprzu i soli.

Letnia sałatka z grzankami czosnkowymi

Składniki:

sałata lodowa
1 duży pomidor
2 łyżki kukurydzy lub groszku zielonego
5-6 rzodkiewek
2 szt. kolorowej papryki
Sosvinegrette
2-3 kromki bułki wrocławskiej
1 łyżka margaryny Rama
ząbek czosnku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy i rozdrabniamy. Kromki bułki smarujemy margaryną wymieszaną z wyciśniętym czosnkiem, kroimy na małe kawałki i pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Do warzyw dodajemy sos czosnkowy i lekko mieszamy. Na koniec dodajemy wystudzone grzanki.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma margaryna
Ile kalorii ma sałata maslowa

Wersja do druku