Mężczyźni o wiele bardziej niż kobiety stronią od wizyt u lekarzy. Nie lubią wykonywać rutynowych badań. Idą na wizytę do specjalisty dopiero wtedy, gdy czują się naprawdę źle. Tymczasem faceci, tak samo jak kobiety narażeni są na wiele chorób. Jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych, na jaką zapadają mężczyźni jest rak prostaty.

Ten niewielki gruczoł, jakim jest prostata może być źródłem wielu męskich problemów zdrowotnych, które zwykle zaczynają doskwierać panom po 50. roku życia. Wszystko dlatego, że wraz z wiekiem zmniejsza się produkcja męskich hormonów – androgenów i prostata zaczyna się powiększać. Skutkuje to najczęściej uciskiem na cewkę moczową, a także jej zwężeniem co prowadzi do problemów z oddawaniem moczu. W większości przypadków stosuje się leczenie farmakologiczne, ale czasem konieczna jest również interwencja chirurgiczna. Zaniedbane problemy z prostotą mogą bowiem przyczynić się do powstania nowotworu prostaty, który w naszym kraju zajmuje drugie miejsce - po raku płuca - zarówno pod względem liczby zachorowań, jak i liczby zgonów. W 2008 r. zachorowało na niego ponad 8 tys. mężczyzn, był on też przyczyną ok. 1 tys. zgonów. W ponad 80 proc. przypadków jest wykrywany po 65 roku życia.

Najnowsze badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców potwierdziły, że mężczyźni, którzy regularnie piją kawę zmniejszają u siebie ryzyko zachorowania na raka prostaty.

Autorka projektu Kathryn Wilson z Wydziału Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda przy współpracy z naukowcami ze Szwecji i Singapuru przeanalizowała dane zbierane przez 20 lat wśród niemal 48 tys. mężczyzn). Raz na cztery lata dostarczali oni informacje na temat ilości kawy, jaką spożywają na co dzień. W trakcie badania wśród badanej grupy zdiagnozowano ponad 5 tys. przypadków raka prostaty, z czego 642 było zaawansowanych i zakończyło się zgonem.

Ci panowie jednak, którzy pili największe ilości kawy, czyli ok. 6 filiżanek zmniejszyli ryzyko zachorowania o około 20 proc. Główny składnik kawy, którzy może posiadać to dobroczynne, profilaktycznie właściwości to najprawdopodobniej kwasy fenolowe. Posiadają one dodatkowo działanie przeciwutleniające, łagodzą stany zapalne mogące brać udział w rozwoju raka oraz korzystnie wpływają na metabolizm glukozy.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku