Zwłaszcza zimą lubimy dodawać imbir do herbaty. Poprawia jej smak, dodając korzennego aromatu, ale również przyjemnie rozgrzewa. Dzięki temu pomaga zwalczyć przeziębienie, a także dostarcza naszemu organizmowi pierwiastków takich jak: wapń, magnez, fosfor czy potas.
Właściwości tej rośliny poznano jeszcze 2700 lat p.n.e. Właśnie z tego okresu pochodzą pierwsze zapiski na temat imbiru. Azjaci dużo wcześniej od nas zaczęli wykorzystywać imbir nie tylko jako roślinę leczniczą, ale przede wszystkim jako przyprawę i dodatek do potraw. Co ciekawe dzięki temu, że poprawia on także ukrwienie można znaleźć go jako składnik niektórych balsamów antycellulitowych czy ujędrniających skórę.

Imbir świetnie sprawdza się zarówno w postaci świeżej jak i sproszkowanej. Dzięki temu, że posiada  cytrynowo-korzenny, ostrzejszy smak doda potrawom pikanterii. Możemy z powodzeniem dodawać go do: zup, deserów, kompotów, wszelkich pieczonych mięs. W sklepach, gdzie dostępne są orientalne składniki możemy dostać także imbir kandyzowany lub marynowany w słoiczku- najczęściej biały albo różowy. Znajduje on swoje zastosowanie przede wszystkim podczas jedzenia sushi. Po każdym kawałku zjedzonego sushi do ust bierzemy skrawek imbiru, by oczyścić kupki smakowe.

Imbir to także afrodyzjak – pobudza ukrwienie narządów płciowych, a także wzmaga erekcję. Dzięki temu pozwala na lepsze doznania seksualne dla obojgu partnerów.

Dlaczego warto spożywać imbir:

-    ze względu na właściwości antyseptyczne, działa odkażająco i wykazuje działania przeciwzapalne, przez co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka na zachorowania na grypę czy przeziębienie
-    pobudza trawienie i zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, łagodzi bóle żołądkowe
-    posiada działanie rozgrzewające
-    poprawia krążenie krwi
-    łagodzi bóle mięsiączkowe
-    łagodzi bóle migrenowe
-    ma działanie moczopędne

Imbir to przyprawa, którą z pewnością warto wprowadzić do swojego codziennego menu. Swobodnie dodawać go możemy do kawy czy herbaty. W przypadku, gdy zaatakuje nas przeziębienie możemy samodzielnie przygotować również specjalną, imbirową herbatkę. Wystarczy, że kawałek obranego i utartego korzenia imbiru zalejemy szklanką wrzątku i odstawimy na 10 minut. Do przecedzonego płynu możemy dodać trochę miodu dla smaku.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku