Produkty z linii FIT SML"OSTROŁĘKA charakteryzują się obniżoną zawartością tłuszczu, co wiąże się z niską kalorycznością, jest to ukłon w stronę potrzeb konsumentów, dbających o zdrowy styl życia i świadomie podchodzących do zagadnień prawidłowego odżywiania się. Produkty FIT są uzupełnieniem codziennej zbilansowanej, lekkostrawnej diety, nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników.
  Wykorzystywane do produkcji przez SML "OSTROŁĘKA" mleko najwyższej jakości, z terenu należącego do krainy Zielonych Płuc Polski oraz staranny sposób realizacji procesu technologicznego sprawiają, iż produkty FIT charakteryzują się wyśmienitym, naturalnym smakiem, a świeży zapach i delikatna konsystencja są dodatkowymi atutami, charakterystycznymi dla tradycyjnych, regionalnych wyrobów.

Produkty przyciągają uwagę klienta, oryginalnym w szacie graficznej opakowaniem.

Dodatkowym wyróżnikiem było nadanie w 2010 roku przez Ministra Rolnictwa znaku Poznaj Dobrą Żywność dla:

- Twaróg FIT O% tł. 200g
- Twaróg FIT 0% tł. Krajanka
- Serek Lekki typu Grani 3% tł.

Sery twarogowe chude, o niskiej zawartości tłuszczu (średnio do 0,5% tł.), charakteryzują się, w porównaniu z serami twarogowymi półtłustymi i tłustymi, wyższą zawartością cennego w swym składzie białka. Jak wiadomo, białka mleka są bogate w aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie syntetyzować i muszą one być dostarczane z pożywieniem.

W produktach takich jak sery twarogowe chude, a ich przedstawicielami są nasze sery twarogowe z linii FIT, zawartość wapnia i fosforu jest wyższa niż w twarogach tłustych. Wartości te szacuję się na poziomie 96mg wapnia na 100g produktu i 240mg fosforu na 100g produktu, podczas gdy twarogi tłuste, zawierają relatywnie mniej cennych  elementów 88mg wapnia i 216mg fosforu.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma twaróg ze szczypiorkiem

Wersja do druku