Spadek odporności czy brak sił sprawiają, że podczas zimowych poranków marzymy raczej o okryciu się kołdrą niż podejmowaniu nowych wyzwań. Dlatego tak ważne jest, by w tym okresie dobrze rozpocząć dzień, dostarczając naszemu organizmowi energii, której tak bardzo potrzebuje.


Krótkie zimowe dni to czas kiedy zwykle zmienia się nasza dieta. Niewystarczające spożycie świeżych owoców i warzyw oraz mała ilość promieni słonecznych i związany z tym niedobór witamin i składników mineralnych powodują, że stajemy się rozdrażnieni, ospali, bardziej podatni na przeziębienie. Niska temperatura powoduje większe straty energii (na produkcję ciepła) sprawiając, że brakuje nam sił i witalności. To między innymi dlatego podczas jesieni i zimy wielu z nas sięga po wysokokaloryczne przekąski, co powoduje tylko chwilową poprawę nastroju i zwykle skutkuje dodatkowymi centymetrami.

Układając jesienno-zimowy jadłospis, szczególnie pamiętajmy o dostarczeniu naszemu organizmowi niezbędnej ilości energii, której tak bardzo potrzebujemy podczas tych chłodnych, krótkich dni. „Często nie zdajemy sobie sprawy, że zachowanie dobrego samopoczucia i witalności w okresie jesienno - zimowym nie musi wiązać się ogromnymi wyrzeczeniami”. – komentuje Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna – dietetyk firmy Sante, wyłącznego dystrybutora produktów marki Alpro® soya w Polsce. – „Podstawowym i najprostszym sposobem na zapewnienie naszemu organizmowi odpowiedniej ilości energii na cały dzień, jest spożywanie pożywnego, właściwie zbilansowanego śniadania. Wybierając produkty najwyższej jakości i odpowiednio je zestawiając dostarczamy niezbędnego paliwa, które po długiej przerwie nocnej zapewnia nam zdrowy start.”

Komponowanie zbilansowanego śniadania oznacza wybieranie tych produktów, które stanowią bogate źródło wysokiej jakości białka, wapnia, witamin i węglowodanów, pozwalających uzupełnić niskie stężenie cukru we krwi po kilku godzinach snu. Prawidłowo zestawione śniadanie dostarczy organizmowi odpowiedniej ilości energii, a tym samym witalności, przy tym może być smacznym i pełnowartościowym posiłkiem. Coraz więcej z nas docenia korzyści wynikające z włączania do codziennej diety produktów sojowych. Napoje i desery marki Alpro® soya, to produkty w 100% pochodzenia roślinnego, wykonane z niemodyfikowanych genetycznie ziaren soi. Stanowią one idealną propozycję na zdrowe śniadanie. Dostarczają wysokiej jakości białka sojowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych, pomagając tym samym obniżyć stężenie cholesterolu i utrzymać serce w dobrej kondycji.

Desery i napoje Alpro® soya stanowią także bogate źródło wapnia, witaminy D i witamin z grupy B, natomiast nie zawierają białek mleka krowiego, laktozy, glutenu i pszenicy, a także konserwantów, sztucznych aromatów czy substancji słodzących. Dzięki swoim właściwościom, pomagają uzupełnić jesienno-zimowe niedobory w diecie i odzyskać dobre samopoczucie.

Smaczną, w 100% roślinną alternatywą tradycyjnych napojów mlecznych jest napój naturalny z wapniem Alpro® soya, który doskonale smakuje z musli, płatkami śniadaniowymi lub bez dodatków, spożywany po schłodzeniu lub podgrzaniu. Gamę smacznych i zdrowych napojów uzupełniają: napój naturalny Light o obniżonej zawartości tłuszczu, napój Junior dla dzieci w wieku od 1 do 3. lat oraz napoje smakowe. Tu wpisz treść.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku