28 porcji/ 1 porcja - wartość 5 PUNKTÓW™Składniki:po 25 dag czekolady gorzkiej, migdałów i daktyli 7 białek 50 dag cukru pudru 4 andruty (12x20 cm) Polewa lukrowa i dekoracja :12 migdałów, 5 daktyli 25 dag cukru pudru po 4 łyżki soku z cytryny i likieru pomarańczowego 4 dag gorzkiej czekolady Sposób przygotowania:Migdały obrać, drobno posiekać. Daktyle pokroić w paski. Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami wsypując cukier puder. Całość ubijać jeszcze 5-10 minut. Do masy dodać daktyle, migdały oraz czekoladęAndruty ułożyć tak, aby trochę na siebie zachodziły i powstał prostokąt o wym. 34x19 cm. Brzeg zabezpieczyć paskiem folii aluminiowej, środek wypełnić masą. Wierzch wyrównać. Wsunąć mazurek do nagrzanego piekarnika, piec ok. 2,5 godz. w temp. 150 st. C. Wyjąć, delikatnie oddzielić od folii, wystudzićMigdały pokroić na połówki. Dwa daktyle pokroić w paseczki, pozostałe w plasterki. Cukier puder wymieszać z likierem, sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wody, posmarować mazurek. Ozdobić stopioną czekoladą, migdałami i daktylam

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii mają ciastka migdalowe

Wersja do druku