W siódmej edycji słynnego przewodnika Guida Gallo prezentującego 100 najlepszych przepisów na risotto oraz 100 najlepszych na świecie restauracji serwujących ten włoski przysmak, po raz pierwszy znalazła się polska restauracja. Przewodnik, wydawany przez Riso Gallo, czołową włoską markę ryżu, poleca przepis na Risotto alla polacca stworzony przez szefa kuchni restauracji hotelu Rialto - Kurta Schellera. Przewodnik kulinarny Guida Gallo wydawany jest od 8 lat przez markę Riso Gallo, lidera włoskiego rynku ryżu. Dla tych, który wiedzą, że risotto jest tradycyjną potrawą północnych Włoch, oraz amatorów ryżu na całym świecie Guida Gallo jest kierunkowskazem na kulinarnej mapie. Cenią go również najsłynniejsi Włosi - wstęp do szóstego wydania przewodnika przygotował sam Giorgio Armani, a ostatnie otwiera przedmowa Ferruccio Ferragamo!W kolejnych edycjach Guida Gallo Riso Gallo prezentuje restauracje z wielu krajów oraz przepisy na wyjątkowe w smaku risotto, proponowane przez lokalnych szefów kuchni. Ilość prezentowanych w przewodniku lokali rosła z biegiem lat, aż w 2003 roku zebrało się ich 100. Od tego czasu w kolejnych wydaniach prezentowana jest okrągła liczba miejsc, gdzie można zjeść niepowtarzalne risotto. W siódmym wydaniu Guida Gallo obok restauracji z Francji, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Austrii, Niemiec czy Stanów Zjednoczonych, znalazły się lokale z Rosji, Argentyny, Hong Kongu, Tunezji, Dubaju, Chorwacji, Grecji i po raz pierwszy Polski! Dzięki kunsztowi kulinarnemu szefa kuchni na karty ryżowego przewodnika zaproszono Restauracje w Hotelu Rialto, prowadzoną przez Kurta Schellera. Dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej Kurt Scheller doświadczenie zawodowe zdobył w wielu krajach świata, m.in. w Szwajcarii, Anglii, Holandii, Francji, Niemczech, Ekwadorze, Kuwejcie, Egipcie, Rosji, Bahrajnie, czy na Jamajce, pracując dla najlepszych - Bristol, Sheraton, Fortis, SAS, InterContinental, Hilton, Penta oraz Starwood i zyskując znanie wśród profesjonalistów. Scheller jest członkiem wielu międzynarodowych organizacji kulinarnych, wśród nich m.in. Gordon Noir Gourmet Club, Cercle des Chefs de Cuisine Bern Swizterland, Tougues Blanches International, a także założycielem i fundatorem organizacji skupiającej polskich szefów kuchni i kucharzy. Od 2003 roku prowadzi restaurację w Hotelu Rialto w Warszawie.W Guida Gallo Restauracja Kurta Schellera poleca Risotto alla polacca, czyli risotto po polsku według przepisu szefa kuchni. Danie przygotowuje się na bazie ryżu do risotto Arborio, a składniki, które czynią je wyjątkowym to przede wszystkim polędwica, grzyby, pomidory i odrobina żubrówki! Riso Gallo to firma rodzinna ze 150 – letnią tradycją. Polscy wielbiciele ryżu i włoskiej kuchni markę Riso Gallo znają od 1995 roku – Arborio (tradycyjny ryż do risotto) oraz seria Risotto Pronto (prawdziwe włoskie risotto gotowe w 12 minut) to kluczowe produkty dostępne na rynku. Wyłącznym dystrybutorem produktów Riso Gallo w Polsce jest firma North Coast S.A.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku