Kuchnia ekologiczna coraz bardziej zaskakuje swoją popularnością. Jeszcze kilka lat temu nikt nie robił sobie zachodu, żeby kupować ekologiczną, zdrowszą, a przy tym często droższą żywność. Smaki kuchni ekologicznej bywają jednak bardzo kuszące. Do jednych z nich należy odkryta przez nas niedawno kawa żołędziówka.
Wieki temu żołędzie stanowiły pożywienie prymitywnych kultur ze względu na swoje bogactwo skrobi. Dzięki temu stanowiły alternatywę dla dzisiejszych ziemniaków. Dzisiaj z żołędzi produkuje się jedynie kawę bezkofeinową, która posiada bardzo bogate właściwości lecznicze, ale i dietetyczne. Żołędziówkę otrzymujemy z żołędzi, które są gotowane, a następnie prażone i mielone. Najczęściej dla poprawy smaku i aromatu dodaje się niej przyprawy, takie jak: cynamon, wanilię, imbir, goździki czy kardamon. Tak zaparzona kawa posiada bardzo delikatny, aromatyczny i lekko gorzkawy smak. Wykorzystuje się ją do przygotowywania Cappuccino, deserów oraz różnorodnych napojów na bazie mleka.

Jakie ma właściwości?

Kawa z żołędzi posiada wiele dobroczynnych wartości. Ma działanie lecznicze i dietetyczne, zapobiega również biegunkom i ogólnie wzmacnia organizm. Żołędziówka polecana jest szczególnie osobom z problemami żołądkowymi (mogą pić ją nawet dzieci). Działa podobnie jak środek przeciwbiegunkowy. W medycynie ludowej polecana była również przy wzdęciach oraz przy obrzęku śledziony.

Kawa z żołędzi dostępna jest w sklepach internetowych, sklepach ze zdrową żywnością, ale również w herbaciarniach, sklepach zielarskich. Możną ją równie dobrze przygotować samemu w domu. Wystarczy jedynie wybrać się na spacer w poszukiwaniu żołędzi.

Przepis na żołędziówkę

Świeże żołędzie zalać zimną wodą - na 1 litr owoców, 2 l wody. Zalane żołędzie odstawić na 24 godziny. Po odlaniu starej, zalać owoce ponownie dwukrotną ilością świeżej wody. Potem wszystko zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Żołędzie osuszyć na blasze i obrać z łupin. Ziarna pali się jak prawdziwą zieloną kawę, nawet na zwykłej patelni. Następnie zemleć w młynku. Można dodać nieco cykorii, a także dla wzmocnienia aromatu, odrobinę prawdziwej kawy, a także ulubione przyprawy (cynamon, kardamon, imbir, cykoria, wanilia). Proszek można zmieszać także z kawą zbożową. 



Podobne artykuły: