Składniki:
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
łyżeczka cukru
łyżka dżemu wiśniowego lub wiśniowej konfitury
2 gałki lodów np. Nesquik albo waniliowo-czekoladowe
1,5 łyżeczki śmietanki do kawy
duży kubek lub specjalny szklany kawowy kieliszek
bita śmietana, szczypta cynamonu
odrobinka pokruszonych orzechów włoskich
Czynności:
Przygotowujemy kawę. Do kubka wsypujemy 1,5 płaskiej łyżeczki kawy. Do połowy zalewamy gorącą wodą. Dodajemy śmietankę, cukier, mieszamy i niech stygnie. Teraz podane składniki wkładamy już do naczynia, w którym napój-deser bedzie podawany! Uwaga na dno kładziemy dżem lub konfiturę. Następnie wkładamy kulki lodów. Zalewamy ostudzoną kawą ze śmietanką nie gorącą, nie zimną! Na wierzch nakładamy bitą śmietanę, posypujemy odrobiną cynamonu i orzeszkami.
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
łyżeczka cukru
łyżka dżemu wiśniowego lub wiśniowej konfitury
2 gałki lodów np. Nesquik albo waniliowo-czekoladowe
1,5 łyżeczki śmietanki do kawy
duży kubek lub specjalny szklany kawowy kieliszek
bita śmietana, szczypta cynamonu
odrobinka pokruszonych orzechów włoskich
Czynności:
Przygotowujemy kawę. Do kubka wsypujemy 1,5 płaskiej łyżeczki kawy. Do połowy zalewamy gorącą wodą. Dodajemy śmietankę, cukier, mieszamy i niech stygnie. Teraz podane składniki wkładamy już do naczynia, w którym napój-deser bedzie podawany! Uwaga na dno kładziemy dżem lub konfiturę. Następnie wkładamy kulki lodów. Zalewamy ostudzoną kawą ze śmietanką nie gorącą, nie zimną! Na wierzch nakładamy bitą śmietanę, posypujemy odrobiną cynamonu i orzeszkami.