Lubisz zaczynać dzień od filiżanki kawy? Jeżeli doceniasz nie tylko właściwości pobudzające tego naparu, ale również jego smak, wybierz kawę ziarnistą. Za samodzielnym mieleniem ziaren tuż przed ich zaparzeniem przemawia kilka argumentów – poznaj je.


Sekrety kawy ziarnistej, o których musisz wiedzieć – zapewnij sobie pełen komfort i zdrowie!

Kawa ziarnista ma wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale również zdrowie. Odpowiedzialne za to są zawarte w ziarnach kawy substancje. Dzięki przeprowadzonym dotychczas badaniom wiadomo, że kawa:

Chociaż kawa ziarnista do ekspresu może pomóc w zachowaniu dobrego zdrowia, to w jej spożywaniu zalecany jest umiar. Kawa w dużych ilościach (powyżej 8 filiżanek dziennie) ma niepożądany wpływ na kości. Warto zatem pozostać przy spożyciu jednej do trzech filiżanek kawy dziennie.

Dlaczego kawa ziarnista zyskuje na popularności?

Są co najmniej dwa powody, dla których warto, aby w Twojej kuchni znalazła się kawa ziarnista. 

Po pierwsze, smak. Kawa ziarnista do ekspresu jest bardziej aromatyczna niż kawa mielona. Mielenie sprawia, że ziarna szybciej tracą swoje właściwości smakowe – wystarczy zaledwie kilka minut. Co więcej, nawet najbardziej wymyślne sposoby pakowania kawy nie są w stanie całkowicie zatrzymać tego procesu. Kawa jest też higroskopijna – wchłania przez to zapach otoczenia. To również przemawia za wyborem kawy ziarnistej.

Po drugie, kawa ziarnista nadaje się nie tylko do ekspresu. Ponieważ można ją zmielić na dowolną grubość (w tym celu najlepiej użyć młynka żarnowego), napar można przygotować, używając również innych metod – wymienić wystarczy french press, mokka pot czy dripper. Rezultat? Eksperymentując, możesz odkryć nowe smaki. Być może kawa ziarnista okaże się wstępem do kawowej pasji?

Wybór kawy ziarnistej do ekspresu - klucz do intensywnego aromatu!

Kawa ziarnista znajduje się w ofercie wielu producentów. Przykładowo w sklepie internetowym bee.pl dostępne są m.in. Segafredo kawa ziarnista czy Lavazza – również w wersji ziarnistej. Wybierając kawę, uwagę należy jednak zwrócić nie tylko na jej producenta, ale również na jej rodzaj – do wyboru jest arabika, robusta oraz mieszanki tych dwóch odmian.

Smak naparu – poza wymienionymi już czynnikami – zależy też od miejsca uprawy kawy. Przykładowo ziarna pochodzące z Brazylii wyróżniają się posmakiem orzechowo-czekoladowym. Preferujesz nuty owocowe? Dobrym wyborem może okazać się kawa ziarnista do ekspresu pochodząca z upraw prowadzonych na obszarze Afryki.