W wielu kuchniach świata makaron jest bardzo ważnym składnikiem codziennej diety. Jego łagodny smak idealnie komponuje się z różnego rodzaju sosami, mięsem oraz warzywami. Istnieją też szczególne rodzaje tego produktu, bez których trudno wyobrazić sobie popularne dania, np. lazania czy makaron spaghetti. Aby przygotowywana potrawa smakowała idealnie, warto wiedzieć, który makaron najlepiej się sprawdzi – drobne nitki, grube wstążki, duże muszle, a może smakowite rurki?


Kto wynalazł makaron?

Duże płaty lazanii, maleńkie gwiazdki albo znane na całym świecie nitki spaghetti to tylko kilka przykładów makaronów pełniących ważną rolę w popularnych przepisach na pyszne dania. Choć dziś ten wytwarzany na bazie mąki i wody produkt kojarzony jest przede wszystkim ze słonecznymi Włochami, tak naprawdę najwcześniej był wyrabiany w rejonie Żółtej Rzeki i to już w odległych czasach neolitu.

Samodzielne zrobienie makaronu nie jest czynnością szczególnie skomplikowaną. Aby przygotować klasyczne cienkie nitki, idealne do domowego rosołu, wystarczy wyrobić ciasto z pszennej mąki, całych jajek lub samych żółtek, soli i odrobiny tłuszczu, a następnie rozwałkować je na cienki placek, pokroić lub przepuścić przez maszynkę do makaronu i ugotować w osolonym wrzątku.

Wyjątkowa pszenica do makaronu

Dostępny w sklepach makaron jest przygotowywany z pszenicy twardej (makaronowej lub durum), zawierającej więcej glutenu, który nadaje gotowemu produktowi odpowiednią elastyczność i zmniejsza ryzyko rozgotowania. Dzięki tej wyjątkowej właściwości gwiazdki, wstążeczki czy muszelki nie ulegają odkształceniu podczas gotowania lub zapiekania w wysokiej temperaturze. Warto wiedzieć, że ta odmiana pszenicy uprawiana jest głównie w rejonach o suchym klimacie, charakteryzujących się dość dużą dobową amplitudą temperatury powietrza. Takie warunki panują np. w północnej Afryce, południowej Europie, Turcji czy części USA.

Makaron spaghetti i wstążki

Długi i cienki makaron spaghetti od wielu lat jest podstawą tradycyjnej kuchni włoskiej, a przygotowany z dodatkiem sosu pomidorowego, warzyw lub mielonego mięsa należy do najbardziej rozpoznawanych dań Półwyspu Apenińskiego. Jednak te długi nitki lub wstążki są również doskonałym składnikiem wielu innych i równie smacznych potraw. Spaghetti lub grubsze tagliatelle doskonale komponują się z aromatycznymi sosami, np. grzybowym, serowym czy warzywnym. Sprawdzą się również jako dodatek do większości mięs. Z szerokimi wstążeczkami można również przygotować pyszną carbonarę lub danie z aromatycznymi owocami w roli głównej.

Makarony idealne do zapiekania

Przygotowane z twardej pszenicy makarony doskonale znoszą wysoką temperaturę, dlatego są częstym składnikiem różnorodnych zapiekanek mięsnych lub warzywnych. Aby potrawa nie wyszła zbyt sucha, warto przed włożeniem jej do piekarnika dodać więcej sosu, który w trakcie pieczenia zostanie wchłonięty przez pęczniejący makaron. Do przygotowania takich szybkich i smacznych potraw najlepiej użyć dużych muszelek, kokardek, kolanek, kółek lub efektownie prezentujących się świderków, podczas gdy makaron spaghetti lepiej sprawdzi się w gotowanej wersji, podany z kremowymi sosami.