Sezon grillowy trwa w Polsce w najlepsze. Niektórym wystarcza szybkie wrzucenie potraw na ruszt, dla innych grillowanie to prawdziwe święto celebrowane w gronie rodziny i znajomych. Stanowi świetną okazję do spędzenia słonecznego popołudnia lub ciepłego wieczoru w przyjemnej atmosferze, przy stole zastawionym smacznym jedzeniem. Prezentujemy trzy przepisy na dania z grilla przygotowane przez kulinarną twórczynię internetową Izabelę Kapis, przy współpracy z marką Victorinox, które zasmakują zarówno amatorom tradycyjnych potraw, jak i tym, którzy lubią trochę poeksperymentować.


Grillowanie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Różne rodzaje mięs w aromatycznych marynatach, pyszne ryby, zdrowe warzywa zachwycające swoim smakiem, zapachem
i wyglądem potrafią zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Na walory smakowe grillowych dań wpływa wiele czynników. Ważny jest zarówno wybór dobrej jakości produktów, sposób ich przyrządzenia oraz odpowiednie przyprawy. Wszystkie te elementy mają znaczenie dla finalnego efektu.

W przygotowaniu składników na smakowitą ucztę grillową pomogą odpowiednie narzędzia kuchenne. Ostre i precyzyjne noże pokroją grube kawałki mięsa, ale też świetnie poradzą sobie z ogórkiem, cukinią czy cebulą. Do przyrządzenia surówki, będącej uzupełnieniem każdego mięsnego dania, niezbędna może okazać się obieraczka oraz nóż do warzyw
i owoców. Dlatego nim rozpocznie się przygotowania, warto upewnić się, iż kuchenny asortyment jest kompletny i gotowy do pracy.

Przedstawiamy trzy przepisy opracowane przez Izabelę Kapis (@czarna.wisienka) przy współpracy z marką Victorinox, które pozwolą przygotować smaczne, a zarazem oryginalne potrawy prosto z grilla. W końcu nie ma nic lepszego niż smakowity posiłek na świeżym powietrzu.

 

Grillowana pierś z kurczaka z Tabbouleh

Składniki:

Grillowana pierś z kurczaka:

Przygotowanie: Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia kurczaka. W miseczce łączymy olej, paprykę słodką, sól, oregano i bazylię. Całość mieszamy. Piersi z kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy na 1h. Zamarynowanego kurczaka grillujemy z dwóch stron, 10-15 min. na każdą stronę. 

Tabbouleh:

Przygotowanie: Kaszę gotujemy przez 15 min. w osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy, a następnie studzimy. Pietruszkę, miętę, pomidora i cebulę bardzo drobno siekamy. Posiekane warzywa i zioła mieszamy w misce z ugotowaną i przestudzoną kaszą. Całość polewamy sokiem z limonki oraz oliwą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. 
 

Grillowane steki z tofu i salsą

Składniki:

Steki z tofu:

Przygotowanie: Każdą kostkę tofu kroimy na 3 części. Drobno siekamy czosnek. W miseczce mieszamy sos sojowy, oliwę, paprykę słodką, paprykę wędzoną, drobno posiekany czosnek oraz szczyptę soli. Plastry tofu smarujemy marynatą z każdej strony. Gotowe steki z tofu grillujemy z dwóch stron przez ok. 10 min. na każdą stronę. 

Salsa:

Przygotowanie: Pomidory nacinamy w kilku miejscach, a następnie przelewamy wrzątkiem. Ściągamy z nich skórkę. Drobno kroimy obrane pomidory, paprykę zieloną, chilli, czosnek, kolendrę oraz cebulę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Całość polewamy sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
Smacznego!