Wiosna to idealny czas na stworzenie wielu pysznych sałatek. Natura budzi się do życia, a w sprzedaży powoli zaczynają pojawiać się nowalijki. Przy ich wykorzystaniu możemy stworzyć wiele pysznych dań, które zachwycą nas swoim świeżym smakiem i aromatem. W tym artykule znajdziesz kilka propozycji na przygotowanie wyjątkowych, wiosennych przysmaków.

Sałatka z botwiny, czyli młodego buraka

Sałatka z dodatkiem młodego buraka ćwikłowego, nazywanego botwiną, to wyśmienita propozycja na wczesną wiosnę. Ta alternatywa dla znanej zupy może pozytywnie zaskoczyć niejedną osobę. W jaki sposób ją przygotować?

Wyśmienicie współgrać z botwiną będą same buraki. Wyjątkowo dobrze sprawdzą się tu młode, pieczone warzywa. Ich rustykalny smak nada daniu głębi, podkreślając jego zalety. Jeśli jednak zależy nam na ostrości, to w uzyskaniu tego efektu wspomogą nas rzodkiewki. Ich atutem jest nie tylko smak, ale również piękny czerwony kolor. Apropo dodatków posiadających tę barwę - słodyczy naszej sałatce możemy dodać za pomocą świeżych truskawek. To połączenie zaowocuje powstaniem świeżych i kuszących aromatów!

Zielona sałatka ze szpinakiem

Sałatka ze szpinakiem to prawdziwy klasyk, który zasłużenie doczekał się swojej popularności. Liście tej rośliny nie tylko obłędnie smakują, ale posiadają w sobie również wiele witamin i żelaza. Ich częste spożywanie może mieć korzystny wpływa na zdrowie naszego organizmu, dlatego warto poznać kilka przepisów z ich użyciem!

Jako składnik sałatki ze szpinakiem sprawdzą się różne produkty. Użyć możemy np. serów, takich jak feta lub rozmaitych rodzajów sera pleśniowego. Idealnie pasować będą również niektóre odmiany orzechów. Orzechy włoskie, piniowe, a także nerkowce dodadzą sałatce smaku i chrupiącej tekstury. Oczywiście sięgnąć można też po świeże warzywa - prawie każde z nich będzie dobrze wyglądać i smakować w towarzystwie zielonych liści szpinaku. Ogórek, cebula, a także pomidory to tylko kilka z możliwych wyborów. 

Jeśli chodzi o dressing, to przyrządzić można go na bazie octu balsamicznego, dzięki czemu w naszym daniu występować będą słodkie nuty. Można zmieszać go z oliwą i dodać ulubione przyprawy. Warto jednak pamiętać, aby polać sałatkę dopiero bezpośrednio przed podaniem - inaczej liście szpinaku mogą oklapnąć!

Sałatka z ogórkiem, idealna do grilla

Świeży smak sałatki z ogórka wyśmienicie pasuje do dań z grilla. Masz szansę oczarować znajomych za jej pomocą podczas wiosennych spotkań na tarasie lub ogrodzie!

Bardzo prosta sałatka z ogórkiem w azjatyckim stylu składa się jedynie z cienko pokrojonych plastrów tego warzywa, czosnku, imbiru, chilli, sezamu, sosu sojowego i octu ryżowego. Jej smak znakomicie współgrać będzie nie tylko z orientalnymi daniami! Jeśli jednak zależy nam na czymś bardziej sycącym, to do ogórka dodać możemy sera feta, halloumi lub awokado. Te smaki dobrze uzupełnią takie dodatki jak pomidory, oliwki lub czerwona cebula.

Sałatki to nie tylko dodatek, ale również świetna propozycja na pełnoprawny posiłek. Daj się zainspirować wspomnianymi pomysłami, a być może tej wiosny oszalejesz na ich punkcie!