Świadomość społeczna oraz dostęp do informacji jest już na tyle duży, że każdy orientuje się w podstawach zdrowego żywienia. Światowe organizacje promujące zdrowie bacznie przyglądają się najnowszym dokonaniom naukowców i obserwują jak pożywienie wpływa na oczekiwaną średnią długość życia. Poza tym co ląduje na talerzu już od lat mówi się o tym, że bez zachowania aktywności fizycznej nawet najlepszej jakości i odpowiednio zbilansowane zdrowe jedzenie nie zapewni dobrego funkcjonowania przez szereg lat. Na szczęście nie musi to być żadna wyczynowa dyscyplina, wystarczy umiarkowany ruch. Jeśli mamy zapewnioną tę bazę, to jak ułożyć zdrową dietę? 
 

Produkty mleczne czy zbożowe - co powinno znaleźć się na naszym talerzu? 

Baza od lat pozostaje niezmienna. Zbilansowana dieta u swych podstaw to dobrej jakości węglowodany złożone. Mogą to być różnego rodzaju produkty pełnoziarniste takie jak makarony, kasze lub pieczywo. Należy pamiętać, że do tej grupy zaliczają się też warzywa i owoce. Można jeść je na surowo, w postaci sałatek lub dowolnie przetwarzać piekąc lub gotujące je na parze. To doskonały moment, aby przemycić do diety dodatkowe smaki i urozmaicić monotonne często sałatki dodatkami takimi jak ocet z czerwonego wina lub różnorodne nasiona i zioła. Pożądane są też zdrowe tłuszcze. Odgrywają one ważną rolę w naszym organizmie, pozwalają na rozpuszczanie i wchłanianie się szeregu witamin Bazuje na nich nie tylko dieta ketogeniczna, ale też każda inna zbilansowana i korzystna dla organizmu. Dorzućmy jeszcze do tego wartościowy nabiał będący budulcem dla komórek organizmu i mamy gotowy przepis na to co jeść. 

Jak komponować zdrową dietę? 

Dieta odchudzająca powinna generować ujemny bilans kaloryczny. Najnowsze badania i instytut żywności odchodzi już od ścisłych reguł na rzecz bardziej elastycznego podejścia do jedzenia. Ważna jest różnorodność, bazowanie na nieprzetworzonych składnikach W zdrowej diecie co jakiś czas powinny znaleźć się nowości takie jak kiszony seler, czy inne nietypowe dodatki, które dostarczając witamin i minerałów uchronią przed niedoborem różnych pierwiastków. Równie ważne jest nawodnienie organizmu, które powinno być oparte przede wszystkim o wodę. Nie zaszkodzi jednak od czasu do czasu sięgnąć po dobrej jakości sok gruszkowy lub inny wykonany z owoców i warzyw napój. Jako mit traktuje się już zakaz jedzenia po 18, czy konieczność spożywania 5 posiłków. Ważniejsza jest jakość i różnorodność pożywienia.