Gdyby zapytać o ulubiony i najbardziej wyczekiwany dzień w roku, wielu miłośników słodkości bez chwili wahania wskaże właśnie to święto – Tłusty Czwartek. Dzień, w którym delektowanie się pączkami, faworkami, racuchami i innymi pysznymi deserami, jest w pełni uzasadnione, a niektórzy uważają, że wręcz nieodzowne. A jak jeszcze bardziej uprzyjemnić sobie to słodkie świętowanie? Terravita ma na to prosty sposób! Puszyste, lekkie oponki serowe, oblane aksamitną, czekoladową polewą. Brzmi pysznie? A smakuje jeszcze lepiej! Co ważne, te wyśmienite oponki są wyjątkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu.


Tłusty Czwartek przypada w okresie, gdy zima ustępuje miejsca wiośnie. A czyż to nie doskonała okazja do świętowania? Oczywiście – i to od stuleci. Formy obchodzenia tego święta były różne; zmieniały się również rodzaje tradycyjnie podawanych w tym dniu smakołyków. Współcześnie w Tłusty Czwartek raczymy się wieloma słodkościami, jednak bez wątpienia na tej liście królują pączki.

 Historia pączków jest długa i ciekawa. Dość wspomnieć, że dawne pączki w niczym nie przypominały tych dzisiejszych – były twarde i serwowane w wersji wytrawnej. Dziś mamy wiele ich rodzajów, w tym te, charakterystyczne dla kuchni poszczególnych krajów. Amerykańskie donuts, włoskie bomboloni czy hiszpańskie churros to tylko niektóre z nich. Pączki bywają okrągłe, podłużne, w formie oponek, małe bądź większe, smażone lub pieczone, z różnymi dodatkami, polewami, posypkami – a wszystkie równie pyszne.

Coraz częściej zamiast kupować wypieki w cukierni, decydujemy się na ich własnoręczne wykonanie. Warto się o to pokusić w Tłusty Czwartek, tym bardziej, że wyśmienite oponki serowe możemy przygotować w naprawdę krótkim czasie. To prosty przepis, nie wymagający wielu składników, ani długiego wyrabiania i wyrastania ciasta. A efekt? Z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości, tym bardziej, gdy oponki pokryjemy idealnie aksamitną, czekoladową polewą.

 

Proste, smaczne i szybkie oponki serowe w czekoladzie

Składniki:

Wykonanie
Ser rozkruszyć, dodać do niego mąkę, jajka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1 cm. Kółka wyciąć szklanką, dziurki w środku kieliszkiem. Smażyć tak powstałe oponki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gdy lekko przestygną, zanurzyć jedną stroną w rozpuszczonej czekoladzie (lub oblewać wg uznania) i ewentualnie dodatkowo ozdobić orzeszkami, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami itp.