Walentynki tuż-tuż! Zamiast rozglądać się za kolejnym misiem-przytulanką, , postaw na własnoręcznie przygotowany smakołyk. Sprawdź nasze pomysły na tort w kształcie serca!


 


Kruche blaty-serca

Jak zrobić tort w kształcie serca, nie mając dużego doświadczenia w przygotowywaniu wypieków? Wystarczy po prostu sięgnąć po prosty przepis na kruche blaty-serca, który nie przysparza problemów. Jak na kruche ciasto przystało, po połączeniu podstawowych składników (mąka, jajo, masło, mielone migdały, cukier puder, ekstrakt z wanilii Bourbon) i zagnieceniu ciasta należy umieścić je w lodówce. Po jakimś czasie potrzebne będzie jego staranne rozwałkowanie i wycięcie, najlepiej przy użyciu szablonu, ładnego, dużego serca. Tak przygotowane musi upiec się w piekarniku. Na sam koniec pozostało już tylko jego skrupulatne udekorowanie, na przykład przy użyciu małych bez, listków mięty oraz świeżych owoców. Szczegółowy przepis, jak zrobić tort-serce znajdziesz na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty.
 

Prosty tort walentynkowy

Ciekawą opcją może być przygotowanie tortu walentynkowego na bazie biszkoptu. Do przygotowania ciasta potrzebne będą: jeden okrągły biszkopt (przekrojony na pół w osi pionowej) i jeden kwadratowy. Po ich upieczeniu należy przekroić je w osi poziomej. Powstałe płaty należy przełożyć kremem o dowolnie wybranym smaku. Pasować będzie zarówno śmietankowy, jak i ten z dodatkiem wiśni czy czarnej porzeczki. Do przygotowania tortu nie potrzebujesz żadnej formy w kształcie serca – pożądany kształt uzyskasz poprzez połączenie ze sobą upieczonych wcześniej biszkoptów – do brzegów kwadratowego należy przyłożyć symetrycznie obie połowy okrągłego biszkoptu, aby powstał kształt serca. Z góry oraz każdego brzegu biszkopt należy pokryć kremową masą. Na koniec całość warto estetycznie wykończyć, na przykład przy użyciu tylek i rękawa cukierniczego poprzez wyciśnięcie drobnych różyczek. Górę tortu można dodatkowo przystroić świeżymi owocami i kwiatami.
 

Jak zrobić tort w kształcie serca?

Istnieje jeszcze jeden sposób na uzyskanie tortu w kształcie serca. Do tego przepisu będziesz potrzebować silikonowej formy w kształcie serca. Zacznij od przygotowania biszkoptu – z jajek, cukru, mleka, mąki, proszku do pieczenia i oleju. Tak przygotowaną masę wlej do formy i umieść w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W międzyczasie, zanim biszkopt się upiecze, przygotuj masę tortową. Użyj do tego celu serka z dodatkiem truskawek, który będziesz dodawać do śmietany kremówki ubijanej przy użyciu miksera. W kubku rozpuść galaretkę – również o smaku truskawkowym. Przydadzą się za chwilę. Upieczony biszkopt wyjmij z formy i przetnij w połowie wysokości. Każdą z warstw przełóż wcześniej przygotowanym kremem. Górę ostatniej, po pokryciu masą, udekoruj, wyciskając równomiernie warstwę kremu w taki sposób, aby stworzyć z niego obwódkę Twojego biszkoptu-serca. Będzie ona stanowiła barierę dla galaretki umieszczonej na wierzchu. Tuż przed wylaniem do galaretki dodaj zamrożone maliny lub truskawki. Całość wyłóż na tę warstwę tortu. Złóż poszczególne warstwy – tak aby tworzyły docelowy wygląd. Górę tortu udekoruj kremem i gotowymi jadalnymi perełkami. Przydadzą się też minibeziki i mrożone maliny. Smacznego!