Owoce kandyzowane to niezwykle interesujące i smaczne produkty. Aby je uzyskać należy wielokrotnie smażyć owoce w bardzo słodkim syropie. Proces kandyzacji może dotyczyć pokrojonych cząstek owoców jak i całości. W niektórych przypadkach kandyzuje się także łodygi oraz kwiaty. Warto zapoznać się z najważniejszymi informacjami na temat owoców kandyzowanych. 


Owoce kandyzowane - co warto wiedzieć?

Mówiąc o owocach kandyzowanych, należy zwrócić uwagę na kilka ich rodzajów. Pierwszy z nich to owoce, które posiadają charakterystyczną matową powłokę utworzoną z drobnych cząsteczek cukru. Drugi typ to owoce kandyzowane posiadające glazurową powłokę z karmelu. Ostatnie to owoce kandyzowane obsypane cukrem, które nazywa się także suchymi konfiturami.

Na stronie sklepu: https://arkanasmaku.pl/pl/menu/zdrowa-zywnosc/suszone-owoce/owoce-kandyzowane-4925 można znaleźć bardzo duży wybór najróżniejszych rodzajów owoców kandyzowanych. Warto zapoznać się z ofertą. 

Dlaczego warto wybrać owoce kandyzowane?

Kandyzowane owoce to świetna alternatywa dla owoców suszonych. Należy jednak podkreślić, że są one o wiele bardziej słodkie. Kandyzowane owoce to skarbnica mikroelementów oraz witamin. Są one przygotowywane naturalnie, dlatego nie mają w swoim składzie żadnych sztucznych dodatków czy barwników. 

Arkana Smaku to prawdziwa skarbnica najróżniejszych owoców kandyzowanych, które można wykorzystać na różne sposoby. Przede wszystkim są one kojarzone z różnymi wypiekami. Kandyzowana skórka pomarańczowa to praktycznie nieodłączny element wszelkich ciast oblewanych lukrem czy delikatnymi polewami, można ją także spotkać na pączkach. 

Kandyzowane owoce wykorzystuje się też do przygotowania świątecznego keksu. Może to być także idealne dekoracja różnych tortów czy nawet koktajli. Zawsze prezentują się one dobrze, nie pleśnieją i nie gniją. 

Warto także zaznaczyć, że kandyzowane owoce to także świetna przekąska. Są one zdecydowanie zdrowsze niż np. galaretki czy cukierki. Można je bez obawy dodawać do musli oraz innych deserów. 

Kandyzowane owoce - przechowywanie 

Kandyzowane owoce przez bardzo długi czas zachowują świeżość oraz swój smak. Należy tylko pamiętać o tym, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym i suchym pojemniku. W tym celu dobrze się mogą sprawdzić np. metalowe puszki czy szklane słoiki. 

Z kolei kandyzowane owoce zanurzone w syropie są zdatne do spożycia tylko przez kilka dni po tym jak zostały przygotowane. Warto mieć to na uwadze. 

Owoce kandyzowane to świetny dodatek do ciast, deserów i rożnych wypieków. Można je także traktować jako zwykłą przekąskę. W sklepach dostępne są przede wszystkim: kandyzowane pomarańcze, cytryny, ananas, wiśnie, a nawet gruszki, śliwki, brzoskwinie czy jabłka. Możliwości jest naprawdę wiele i z pewnością każdy znajdzie coś idealnego dla siebie. Warto zaznaczyć, że ludzie poszli o wiele dalej w swoim działaniu i coraz częściej można także spotkać kandyzowane korzenie imbiru, orzechy i wiele innych produktów.