Możemy śmiało stwierdzić, że era zabierania do pracy prostych kanapek bezpowrotnie się skończyła. Dziś wiele osób nie je chleba, a nawet jeśli je to można zabrać ze sobą wiele zdecydowanie smaczniejszych posiłków. Z pewnością w biurowych, i nie tylko lunchboxach królują sałatki wszelkiego rodzaju, bo lubimy również być fit. Jednak zabranie ze sobą obiadu z pewnością również nikogo nie zdziwi.

Przygotowanie posiłków w pracy

Przede wszystkim niezależnie od tego, gdzie pracujemy zwykle mamy ograniczony czas na przerwę i dostęp jedynie do podstawowych urządzeń. Można przyjąć że standardem jest mikrofalówka, w której bez trudu podgrzejemy większość posiłków. Możemy przynieść je z domu wykorzystując specjalne pojemniki na żywność, które można wkładać do kuchenki mikrofalowej. Mogą one być szczelnie zamykane, a dodatkowo często posiadają przegródki, dzięki którym chociażby sos, czy inne delikatne składniki przeniesiemy osobno.

Jak więc widać to, że pracujemy nie oznacza, że przez cały tydzień musi towarzyszyć nam jedynie suchy prowiant. Przy odrobinie wysiłku codziennie będziemy mieć przy sobie smaczny, zdrowy i odpowiednio zbilansowany posiłek. Takie nawyki są obecnie nie tylko modne, ale i polecane przez specjalistów z zakresu żywienia, medycyny czy sportu. Powinniśmy świadomie sięgać po to co jemy, a nie przypadkowo i szybko. Dlatego jedzenie warto przygotować dzień wcześniej, zapakować w pojemniki plastikowe i umieścić w lodówce. Rano zastanówmy się na ile godzin wychodzimy z domu i zabierzmy ich odpowiednią ilość ze sobą, aby również zadbać o regularność jedzenia.

Poranna kawa – w domu czy w pracy?

Większość z nas lubi w pracy napić się ciepłej kawy, szczególnie jeśli po upływie kilku godzin zaczyna nam wyraźnie spadać poziom koncentracji. Nawet jeśli pierwszą małą czarną wypiliśmy w domu po przebudzeniu, to podczas pracy zwykle przychodzi czas na kolejną. W związku z tym w pracy powinniśmy mieć swoje kubki – choć oczywiście może być jeden. W przypadku dużych firm pracownicy decydują się na trzymanie ich w biurku lub szafce pracowniczej i zabierają ze sobą, jedynie gdy idą do kuchni przygotować ciepły napój.

Doskonałym wyborem będą kubki ceramiczne, które często dostępne są w rozmaitych kształtach i wielkościach, a także z dowolnymi zdobieniami i w różnych kolorach. Dzięki temu jest to taki nasz osobisty element, coś co sprawia, że w pracy czujemy się przytulniej i mamy coś własnego. Warto pamiętać, że w podbramkowych sytuacjach, gdy nie przygotujemy posiłku do pracy tylko wbiegniemy po drodze do sklepu, kubek może nam posłużyć również jako wygodne naczynie do przygotowywania różnych dań.

Naczynia w pracy

Z pewnością pudełka będziemy ze sobą nosić, jednak nie odczujemy ich bardziej niż kanapek, a posiłki będą dla nas większą przyjemnością i zjemy je ze smakiem. Niektóre takie pojemniki na lunch wyposażone są w mały pojemnik na sos oraz sztuczce lub coś co przypomina połączenie widelca z łyżką. W ten sposób nie będziemy musieli mieć jeszcze sztućców. Jeśli jednak nasz pojemnik tego nie ma, to warto mieć podręczny zestaw sztućców w biurku. Przyda się zarówno do posiłków, jak i parzenia kawy czy herbaty.

Kariera lunchboxów

Nazywa się je inaczej pudełkami śniadaniowymi, a dzieci w szkole mówią na nie „śniadaniówka”. W każdym razie istotne jest to, że są szczelnie zamykane, często posiadają przegrody, są stosunkowo pojemne, przy dość ograniczonych gabarytach. Z takiego rozwiązania z powodzeniem korzystają zarówno dorośli, jak i dzieci. Obecnie z pewnością coraz trudniej zauważyć osobę, która przychodzi z kanapką i owocami w woreczku, czy daniem obiadowym w słoiku do pracy. Pojemniki są nowoczesnym i praktycznym rozwiązaniem w kwestii przenoszenia i przechowywania posiłków, dlatego tak chętnie po nie sięgamy i mamy swoje ulubione.