Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to między innymi omega-3 czy omega-6, które bardzo korzystnie działają na nasz organizm, regulując wiele zachodzących w nim procesów. Co warto wiedzieć o NNKT i w jaki sposób dostarczać je do organizmu?

Tłuszcze są niezbędne dla utrzymania równowagi w organizmie. Zwiększają wchłanianie witamin (m.in. A, D, E, K) i mikroelementów, dostarczają nam energii i wspomagają wiele procesów. Ich działanie zależy jednak od tego, po jakie tłuszcze sięgniemy. Tłuszcze pochodzenia roślinnego wywierają inny wpływ na organizm niż tłuszcze odzwierzęce. Jedne i drugie zawierają natomiast różnego rodzaju kwasy tłuszczowe.

 

Podział tłuszczów

 

Tłuszcze dzieli się na roślinne i zwierzęce oraz stałe i płynne. Do tłuszczów roślinnych zaliczają się wszelkie oleje (np. sezamowy, winogronowy, orzechowy, sojowy, ale też rzepakowy, słonecznikowy czy oliwa z oliwek) oraz awokado, a do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego masło, smalec, słonina, tran, skwarki, masło klarowane. Te same tłuszcze można podzielić ze względu na konsystencję.

 

Czy są tłuszcze dobre i złe?

 

Powszechnie uważa się, że tłuszcze pochodzenia roślinnego są zdrowsze od tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Rzeczywiście, wywierają o wiele korzystniejszy wpływ na organizm, ale prawda jest taka, że do prawidłowego funkcjonowania potrzebujemy jednych i drugich. Ważne jest jednak zachowanie właściwych proporcji – nadmierne spożywanie którychkolwiek tłuszczów może negatywnie odbić się na kondycji zdrowotnej. Dotyczy to jednak głównie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, które mogą osłabić pracę układu sercowo-naczyniowego i przyczynić się do rozwoju wielu schorzeń, m.in. uznawanych za choroby cywilizacyjne.

 

Czym tłuszcze roślinne różnią się od zwierzęcych?

 

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego to głównie tłuszcze nasycone (ale też niektóre roślinne np. olej palmowy). Tłuszcze roślinne natomiast są tłuszczami nienasyconymi i dzielą się na kwasy tłuszczowe jednonienasycone (np. olej rzepakowy) oraz kwasy wielonienasycone (np. olej słonecznikowy).

 

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

 

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone to głównie kwasy omega-3 i omega-6, nazywane NNKT. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i należy dostarczać je z zewnątrz wraz z pożywieniem. Niewłaściwa podaż tłuszczów może doprowadzić do wielu zaburzeń, m.in. przyczynić się do pogorszenia kondycji skóry, zwiększyć podatność na infekcje, ale też wpłynąć na gospodarkę lipidową organizmu.

 

Wpływ NNKT na cholesterol

 

Cholesterol jest niezbędny dla prawidłowej pracy organizmu. Bierze udział w produkcji hormonów płciowych, a także ułatwia wchłanianie witamin (m.in. D). Szkodliwy dla zdrowia jest zarówno jego niedobór, jak i nadmiar. Dieta, która obfituje w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, może doprowadzić do zaburzeń gospodarki lipidowej i przyczynić się do rozwoju chorób układu krążenia.

 

Z tego względu istotne jest ograniczenie w diecie tłuszczów odzwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych. Wykazują one niezwykle korzystny wpływ na pracę serca i całego układu sercowo-naczyniowego, regulując zachodzące w nim procesy i wspierając je.

 

Pomagają zachować prawidłową pracę gospodarki tłuszczowej, obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL. Dzięki temu wspomagają usuwanie z organizmu szkodliwych substancji. Dodatkowo pomagają uregulować ciśnienie krwi i utrzymać prawidłową pracę serca.

 

Jakie produkty zawierają NNKT?

 

Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich takich jak halibut, łosoś czy śledź. Zawierają je także wszystkie oleje roślinne (np. rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany, lniany, sojowy, sezamowy, oliwa z oliwek) oraz orzechy.

 

Produkty te warto włączyć do diety, by dostarczać organizmowi cennych kwasów omega-3 i omega-6, poprawić funkcjonowanie gospodarki lipidowej, obniżyć poziom cholesterolu oraz wspierać pracę układu sercowo-naczyniowego. Regulują one także wiele innych procesów, m.in. wspierają pracę układu immunologicznego czy ośrodkowego układu nerwowego.

 

Osoby, które chcą dodatkowo zadbać o swój organizm, mogą sięgnąć też po suplementy diety pomagające utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Dobrym wyborem jest Berimal, zawierający składniki pochodzenia naturalnego, które są dobrze tolerowane w organizmie.

 

W składzie Berimalu znajduje się ActiBPF, standaryzowana produkcja polifenoli z bergamoty oraz ekstrakt z czosnku standaryzowany na wysoką zawartość allicyny. Pozwala on utrzymać właściwy poziom glukozy i cholesterolu oraz wspiera mikrokrążenie.