W każdym domu kuchnia stanowi serce domu. Gotowanie potraw i przyrządzanie posiłków może łączyć domowników i być odzwierciedleniem miłości. Czynności gotowania, pieczenia czy przygotowywanie kawy mogą bywać wręcz magiczne. Jednak zaraz za mistyką i uczuciami, pozostają praktyczne problemy dotyczące wyposażenia kuchennego. Wyposażenie kuchni może zawierać w sobie wiele aspektów i stref. To nie tylko sprzęty agd, ale również akcesoria kuchenne, przybory kuchenne. W dobrze wyposażonej kuchni znajdziemy produkty do przechowywania żywności oraz urządzenia do zabudowy. Jakie są zatem rodzaje wyposażenia? Co stanowi jego podstawę? Na co zwrócić uwagę przy wyposażaniu kuchni?

 

Wyposażenie i jego podział

W sklepie meblowym, w dziale kuchnia znajdziesz ogrom różnych kategorii, z których niemal każda zyskuje swoje odzwierciedlenie w twoim osobistym świecie, jakim jest pomieszczenie kuchni. Z pewnością znajdziesz w niej duże, podstawowe agd tj. lodówkę, zlewozmywak kuchenny czy piekarnik. Prócz tego pierwsze co zakupujemy, urządzając kuchnię w domu to meble kuchenne i funkcjonalne szafki, bardzo często robione na wymiar.

Zaraz obok podstawowej zabudowy czai się świat małych, pozornie nieważnych elementów, które jednak stanowią niezbędny wymiar kuchni. Mowa tu o produktach, tj. pojemniki do przechowywania żywności, rożnego rodzaju przybory kuchenne (np. naczynia i pokrywki) czy niewielkie akcesoria (np. stojaki). Wszystkie one przydadzą się w twoim domu do gotowania, przygotowywania i sprawią, że wszelkie czynności jak smażenie, pieczenie czy funkcjonowanie w kuchni staje się zasadne.

Podstawowa zabudowa

Jak wcześniej wspomniano, podstawę stanowi duże agd, na które składają się meble, lodówka, zlewozmywak (np. zlew Franke), bateria kuchenna. Dobrze wybrać sprzęt do zabudowy, gdyż ogranicza to przestrzeń, poprawia funkcjonalność, jest bezpieczne i dobrze wygląda.

Innymi niezbędnymi rzeczami w kuchni jest małe agd i elementy wyposażenia. Przyjmuje się, że do najbardziej popularnych podstawowych sprzętów prócz czajników, tosterów, opiekaczy należą np. wyciskarki, młynki, ekspresy, szatkownice, krajalnice, chlebak. Prócz tego, bardzo często wyposażamy się w niezbędne naczynia kuchenne tj. patelnie, garnki, deski do krojenia. Do wyposażenia kuchni zaliczmy także filiżanki, dzbanki, kubki, szklanki, sztućce. Niewątpliwie bez tych elementów trudno byłoby wykonywać wszystkie niezbędne w kuchni czynności.

Jakie powinny być kuchnie?

Urządzając kuchnie, przede wszystkim kierujmy się własnymi potrzebami. Określmy ile mamy domowników, jakie są ich przyzwyczajenia i oczekiwania. Wybierajmy te sprzęty, jakie potrzebujemy bez dodatkowych funkcji, z  których nigdy nie skorzystamy. Sprzęty jak i wyposażenie muszą być funkcjonalne, praktyczne, estetyczne. Możemy np. zakupić ekspres w nietypowym kształcie, ale czy będzie on pasował do ogólnej koncepcji i projektu naszej wymarzonej kuchni?

Nie zapominajmy także o podstawach - właściwym ustawieniu mebli, który pozwoli nam na swobodne i logiczne poruszanie się po niej. Nie rezygnujmy ze sprzętów niezbędnych tj. okap czy kuchenka. Wybierajmy urządzenia energooszczędne i dopasowanie do nas.

Pamiętaj także, że kuchnia jest miejscem gdzie szczególnie ważne jest dobre oświetlenie. Nie tylko chodzi o nasłonecznienie naturalne poprzez szerokie okna, ale także dobre umiejscowienie lamp punktowych czy oświetlenia ogólnego. Powinno ono oświetlać blaty i powierzchnie robocze.

Dobierając właściwie wszystkie elementy, wyposażenie powinno być spójne i satysfakcjonujące.

undefined