Niegdyś gofry można było kupić jedynie w specjalistycznych punktach i placówkach, dziś niedużym kosztem każdy może sobie na nie pozwolić w domu. Wszystko dzięki praktycznym gofrownicom. Dowiedz się, czym kierować się, wybierając to urządzenie.
Płyta grzewcza
Ważnym elementem gofrownicy jest jej płyta grzewcza. To od jej jakości i solidności zależy, czy gotowe gofry będą się łatwo wyjmować, czy też ciasto będzie przywierać do powierzchni. Najlepiej, aby płyta była pokryta warstwą teflonu. Poszukując takiego modelu, zwróć uwagę, czy posiada on specjalny certyfikat poświadczający, że sprzedawany sprzęt ma płytki z teflonem najwyższej jakości. Wyciągając przekąski z gofrownicy teflonowej, koniecznie używaj narzędzi, które nie zarysują powłoki. Dobrze sprawdzą się w tym przypadku akcesoria plastikowe lub drewniane. Metalowe noże czy widelce porysują powłokę, a tym samym zmniejszą użyteczność sprzętu i skrócą czas jego prawidłowego działania.Moc i regulacja temperatury
Wybierając gofrownicę, zwróć uwagę na moc urządzenia. Im wyższą moc posiada gofrownica, tym szybciej i skuteczniej sprzęt osiągnie temperaturę odpowiednią do wykonania idealnych gofrów. Zbyt mała moc spowoduje, że zamiast pysznego gofra o miękkim wnętrzu i chrupkiej, przypieczonej powierzchni otrzymasz ledwo ugotowane danie. Decydując się więc na zakup urządzenia, szukaj modeli o mocy wynoszącej przynajmniej 800 W, choć za optymalny wybór uważa się sprzęt 1000 W. Najlepsze modele cechują się mocą na poziomie 1500-1700 W, jednakże jeśli nie planujesz prowadzić masowej produkcji gofrów, to tak duża moc nie będzie ci potrzebna. Polecaną funkcją w gofrownicach jest możliwość regulowania temperatury płyt grzewczych.Obudowa gofrownicy
Kolejny ważny parametr to obudowa sprzętu. W sklepach znajdziesz urządzenia z obudową wykonaną ze stopów metali albo tworzyw sztucznych. Modele metalowe cechują się wyższą solidnością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Gofrownice plastikowe są z kolei lżejsze, przez co łatwiej je przenosić. Należy jednak mieć na uwadze, że plastik po pewnym czasie zacznie się odbarwiać. Może także niestety pęknąć, a pod wpływem wysokiej temperatury nawet stapiać się. Znacznie trwalsze są więc modele metalowe, najlepiej wykonane ze stali nierdzewnej.Zwróć też uwagę na to, czy obudowa jest termoizolowana. Najlepiej, aby model miał nie tylko gumowany uchwyt, ale też termoizolację wnętrza. Sprawdź również, czy urządzenie posiada antypoślizgowe nóżki zapewniające stabilne umiejscowienie nawet na śliskiej powierzchni. Nóżki zabezpieczą sprzęt przed przypadkowym pchnięciem, o które nietrudno w kuchni podczas gotowania. Ponadto dzięki stabilnym nóżkom łatwiej jest wyciągać gofry ze środka sprzętu.