Kurczak niejedno ma imię, pieczony, smażony, duszony, z sosem. Pomysłów na kurczaka jest bez liku, ale szybką i niewymagającą dużego wkładu opcją jest piekarnik. Czas pieczenia kurczaka zależy od jego rozmiarów i tak kilogramowy kurczak powinien spędzić w nim godzinę, a półtorakilogramowy półtorej godziny.
Dlaczego warto marynować kurczaka? Odpowiedź jest prosta, dzięki temu kurczak przechodzi przyprawami, jest soczysty i smakowity. A na samą marynatę nie musisz poświęcać dużo czasu. I wystarczy, że poleży około 30 minut w niej, by pojawił się na stole w zupełnie innej odsłonie.

Prosta marynata, gdy czasu brak

Najprostsza marynata do kurczaka to dwie, trzy łyżki oleju, sól, pieprz i słodka papryka. Kurczak świetnie komponuje się z czerwoną papryką, a ją zazwyczaj mamy w domu. Wystarczy dobrze natrzeć kurczaka i pozostawić w chłodnym miejscu, najlepiej na około dwie, trzy godziny. W taki sam sposób przygotujesz udka i skrzydełka. A te ostatnie są jeszcze szybsze w pieczeniu, dlatego gdy zegar tyka, zamiast na kurczaka, postaw na jego skrzydełka. Będą smaczne i chrupiące. Świetnie sprawdzają się podczas różnych imprez i na grilla. Jeśli chodzi o kwestię pieczenie skrzydełek z kurczaka - jak długo? To wystarczy rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec przez około 30 minut.

Marynata z musztardą

Prosta, ale zupełnie inna odsłona kurczaka, gdy marynatę zrobisz na bazie musztardy. Można go zrobić na ostro, ale też w łagodnym wydaniu. Trzy łyżki oleju, dwie łyżeczki musztardy, papryka słodka, oregano i dwa ząbki czosnku. Oczywiście nie zapomnij o soli i pieprzu. Wszystko dobrze wymieszaj i wetrzyj w kurczaka. W wersji na ostro dodaj ostrej papryki i musztardy.

W jogurtowej oprawie

Kurczak w jogurcie to propozycja również dla udek. Do jogurtu dodaj kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz, paprykę słodką (opcjonalnie- w zależności od upodobań) i zioła prowansalskie bądź samo oregano. Całość wymieszaj i zanurz w niej kurczaka albo udka. Najlepiej pozostawić na noc w lodówce, ale dobrze będzie nawet jeśli zrobisz to na godzinę przed. Szczególnie smakowicie w tej marynacie wychodzą udka, a czas pieczenia udek jest zbliżony do kurczaka. W zależności od tego ile mamy udek do upieczenia, jest to około 1,5 godziny.
Jeśli chcesz przygotować kurczaka w wersji słodszej, to do marynaty składającej się z musztardy, przypraw i oleju, dodaj łyżeczkę miodu. Musztardowo - miodowy kurczak ma niezwykle chrupiącą skórkę i wygląda jak z reklamy. W tej wersji zrobisz również udka i skrzydełka.