Rodzaje kaw i odpowiednie zmielenie
To, w jaki sposób będzie smakować kawa, zależy od wielu czynników. Najważniejsze czynniki to rodzaj ziaren oraz sposób w jaki są przygotowywane (w szczególności mielone). Im drobniejsze mielenie, tym szybciej kawa się zaparzy, a wydobywający się z niej aromat będzie bardziej odczuwalny. Wiąże się to także z większą mocą napoju i bardziej intensywnym smakiem, co nie zawsze znajdzie swoich zwolenników. Wybierając ziarnistą kawę, warto pamiętać o najważniejszym podziale:
-
Arabica — cechuje się łagodnym, korzennym smakiem. Ma nieco niższą zawartość kofeiny.
-
Robusta — jest mocniejsza i posiada bardziej intensywny smak.
Ciekawym rozwiązaniem jest zmieszanie tych dwóch rodzajów ziaren, aby idealnie wyważyć smak kawy. Jeśli mielenie jest zbyt czasochłonne, można również skorzystać z gotowych rozwiązań. Każdy wielbiciel tego napoju może mieć inny gust, a wybór w sklepach jest naprawdę duży np. sklep kawa. Oprócz całych ziaren istnieją również kawy mielone i rozpuszczalne, które także znajdą swoich amatorów.
Odpowiednia jakość wody i ekspresu
W procesie zaparzania kawy kluczowym czynnikiem jest jakość oraz temperatura wody. Należy pamiętać, że im twardsza, tym bardziej goryczkowy smak. Kolejnym ważnym czynnikiem jest również poziom minerałów. Wysokomineralizowana woda zapewni większą gorycz, a ich mniejsza ilość kwaskowatość. Warto również wziąć pod uwagę odpowiedni ekspres. Maszyna ta potrafi jednocześnie spienić mleko, a także idealnie policzyć proporcje kawy, wody i odpowiednią temperaturę. Wybór odpowiedniej palarni kawy np. kawa palarnia, to klucz do znalezienia idealnego smaku kawy.
Źródło zdjęcia:
polinaloves / Shutterstock.com