Po co kupować gotowe soki pełne chemicznych składników, skoro możemy zrobić je samodzielnie? Przy użyciu sokownika w łatwy sposób uzyskamy sok z dowolnych owoców i nie tylko. Jak działa to urządzenie? Czym kierować się przy wyborze garnka do robienia soków? Dowiedzmy się tego!</strong></p>
 

Lato trwa — możemy więc cieszyć się sezonowymi owocami i warzywami. To właśnie teraz są bowiem najbardziej wartościowe i smaczne. Możemy jeść je na surowo, dodawać do ulubionych potraw, a także wspaniałe przetwory. A w tym świeże soki, bez żadnych sztucznych konserwantów. Lato to najlepszy czas na przygotowanie soków z wiśni, malin, truskawek, jagód oraz innych owoców, które w sklepach tak łatwo dostępne są jedynie teraz. Dzięki temu, podczas chłodnej jesieni i zimy, będziemy mogli cieszyć się ich świetnym smakiem, dolewając je do gorącej herbaty. Do robienia soków potrzebujemy jednak odpowiedniego urządzenia. W tym celu wykorzystać możemy na przykład sokownik parowy, czyli specjalny garnek do pozyskiwania soku z owoców. Jak działa? Jak wybrać dobry garnek do soku?

Sokownik parowy — jak działa? 

Sokownik to urządzenie służące przede wszystkim do przygotowywania zdrowych domowych soków z warzyw i owoców. To obowiązkowy dodatek w kuchni każdego, kto ceni sobie naturalne wyroby, bez sztucznych dodatków, konserwantów, cukru i wypełniaczy. Sokowniki parowe wykorzystują do swego działania ciśnienie wytworzone przez parę. Składają się z trzech garnków, które ułożone są jeden na drugim. W każdym z nich zachodzi inna reakcja podczas produkcji przetworu.

Do tego, który umieszczony jest najniżej, wlewa się wodę. Do górnego natomiast owoce, a na wierzch żaroodporną pokrywkę, która pozwala uzyskać niezbędne ciśnienie. Do środkowego garnka, przez dziurkowane dno wpada z kolei wytworzony sok. Przygotowane soki po odpowiednim zamknięciu można przechowywać nawet przez kilka miesięcy. 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze sokownika parowego? 

Garnki do wytwarzania soków kupić można w sklepie internetowym europ24.pl. Dostępne są tam sokowniki w wielu różniących się między sobą wariantach. Czym kierować się przy ich wyborze? Przede wszystkim stawiajmy na garnki wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Taki produkt jest odporny na uszkodzenia i łatwo utrzymuje się go w czystości. Można stosować go na każdej kuchni. Działa zarówno na kuchenkach gazowych, jak i elektrycznych. Co więcej, dzięki użyciu materiału ferromagnetycznego, można z powodzeniem używać go także na indukcji. 

undefined