Warto wiedzieć, że olej lniany, jest to bardzo ważne źródło kwasów omega-3 oraz kwasów omega-6. Ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne, może chronić przed powstawaniem nowotwór, jak również wspomaga procesy trawienia oraz wspomaga metabolizm i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Bardzo często jest on wykorzystywany również przy pielęgnacji skóry, włosów oraz paznokci. Co jeszcze warto wiedzieć na jego temat.


Czym jest olej lniany?

Len zwyczajny, jest to roślina, która wywodzi się z rodziny lnowatych. Pochodzi ona z regionów Bliskiego Wschodu, a obecnie nie jest rośliną rosnącą dziką, a spotykana jest tylko i wyłącznie na terenach uprawnych. Len może osiągać wysokość do 70 centymetrów, a wyróżniają go charakterystyczne kwiaty z niebieskimi płatkami. Ta właśnie roślina produkuje torebki nasienne, gdzie znajdziemy 10 - 12 nasion, które są znane jako siemię lniane. Właśnie te małe szaro - brązowe nasionka, kiedy nasączone będą wodą, przyjmują ciemnobrązową barwę i wydzielają śluz. Olej lniany jest pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno z nasion lnu. Wyróżnia go żółta barwa oraz charakterystyczny lekko orzechowy zapach i smak. Ponadto cechuje go wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega 6, przez co jest polecany jako dodatek do diety. 

Olej lniany – jak stosować? 

Ten olej rozkłada się pod wpływem wysokiej temperatury i światła, dlatego też zanim zdecydujemy się na jego otwarcie, to powinniśmy przechowywać go w butelce z ciemnego szkła w ciemnym pomieszczeniu, najlepiej w lodówce. Kiedy już otworzymy olej, to obowiązkowo musi on znajdować się w lodówce. Musimy pamiętać o tym, że olej ten nie nadaje się do smażenia, a może być on spożywany na surowo jako dodatek do różnych surówek, sałatek, czy też koktajli. 

Olej lniany i jego właściwości przeciwzapalne

Olej ten, doceniany ze zwłaszcza ze względu na bardzo dobry układ kwasów omega-3 do kwasów omega-6. Co prawda bardzo ciężko jest wartościować ich zalety, ale można zauważyć, że w codziennej diecie częściej spotykamy kwasy omega-6. Lekarze zalecają stosunek tych kwasów 2:1, jednakże codzienna, przeciętna dieta mieszkańca naszego kraju kursuje w granicach 12:1. Jeżeli weźmiemy pod uwagę wysoką zawartość kwasów omega-3 w oleju lnianym, to może być on wykorzystywany jako swego rodzaju źródło, które uzupełnia niedobory znajdujące się w naszym organizmie. Wysoki poziom tych kwasów, jaki znajduje nie w oleju lnianym, służy poprawie kondycji psychicznej oraz właściwych procesów myślowych, a do tego pomaga nam uporać się z depresją.