Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez świeżego chleba czy też pachnących bułek. To one stanowią podstawę wielu dań, a ich smak jest niezwykle ważny. Oczywiście piekarnie zaskakują zarówno tradycyjnymi, jak i nowoczesnymi recepturami, sięgają po bardzo różne dodatki, a także odważnie odpowiadają na zmieniające się trendy kulinarne. I dlatego jest coraz więcej opcji dla osób na dietach eliminacyjnych, dla tych, którzy chcą dbać o linię i o zdrowie i wiedzą, że wcale nie muszą przy tym rezygnować z pieczywa, ale mogą znaleźć opcje pełnoziarniste czy też o niskim indeksie glikemicznym. I pomimo tego że w marketach znaleźć można różne wypieki, to i tak najchętniej robimy zakupy w piekarni. Wówczas mamy świadomość, że sięgamy po wyjątkowe produkty. I z pewnością dlatego właśnie prowadzenie takiej działalności to w dalszym ciągu dobry pomysł na biznes.
 
  1. Liczy się jakość
  2. Czego potrzebujesz w piekarni?
  3. Co na stół?
  4. Dobry piec
  5. Rewelacyjny pomysł na pyszny biznes

Liczy się jakość

Szczególnie w piekarni klienci bardzo dużą uwagę zwracają na jakość chleba, bułek czy drożdżówek i ciast. Choć to produkty codzienne, to oczekują doskonałego smaku, świeżości oraz spełniania najwyższych standardów. Czasem taki tradycyjny chleb jest przypomnieniem smaków dzieciństwa i dlatego właśnie cenimy go wtedy najmocniej. Prowadzenie piekarni wymaga więc wiedzy, serca, najwyższej jakości składników oraz oczywiście niezbędnych narzędzi. To też zawód, który jest związany z pracą w nocy, więc trzeba mieć świadomość, że taki biznes prowadzi się inaczej. Warto oczywiście bardzo dokładnie zaplanować wyposażenie piekarni. To są rzeczy, na których się nie oszczędza, bo to się z czasem oczywiście zemści.
Sam chleb w Polsce ma znaczenie symboliczne. Ma też długą i bogatą tradycję, a dodatkowo każdy region słynie ze swoich popisowych wypieków. Niezmiennie chętnie sięgamy oczywiście po chleby na zakwasie i chrupiące bułki. By powstały, musimy zadbać o odpowiednie wyposażenie piekarni. 

Czego potrzebujesz w piekarni?

Zanim sięgniesz po koszyk do wyrastania chleba, trzeba będzie przygotować ciasto. Niezbędne w piekarni są oczywiście miksery planetarne. Pozwalają one szybko i dokładnie wyrobić masę. Są wydajne, a także w pewien sposób oszczędzają siły ludzi. O ile w warunkach domowych można wyrabiać ciasto ręcznie, to przy produkcji mniej lub bardziej masowej konieczny będzie profesjonalny sprzęt. I dlatego właśnie w piekarniach proces wyrabiania został już całkowicie zautomatyzowany. Mikser planetarny powinien zostać dobrany do wielkości lokalu i docelowej wydajności. Im większa produkcja, tym większy model powinien się pojawić na stanie. Same urządzenia są proste w obsłudze, a także odporne na działanie niekorzystnych czynników.

Co na stół?

Piekarniczy oczywiście. Po wyrobieniu ciasta nadaje mu się odpowiedni kształt. I dlatego trzeba piekarnię wyposażyć w stoły piekarnicze oraz różnego rodzaju meble. Na tym etapie produkcji to już doświadczeni pracownicy kontrolują wszystkie procesy i to od ich zaangażowania zależy jakość chleba. Ciasto należy podzielić oraz nadać mu określony kształt. Przestrzeń robocza musi być więc duża, bo powstają tu chleby, bułki, ciastka, drożdżówki. Niezbędne będą także szafy chłodnicze do przechowywania delikatnych składników, a także zmywarki. Po uformowaniu ciasta sięga się po koszyki do wyrastania chleba. To w nich będzie ono nabierać ostatecznego kształtu. Wszak wypieki potrzebują czasu.

Dobry piec

To najważniejsze miejsce w piekarni. Wiele z nich pracuje w dalszym ciągu na dość tradycyjnych urządzeniach, choć oczywiście z rynku wypierają je nowoczesne modele, które są idealnie dostosowane do potrzeb. Piece są dostępne w różnych konfiguracjach i gabarytach. Bez problemu można je więc dopasować do konkretnych wymagań. Coraz częściej sięga się po piece modułowe, które mają wiele komór, a tym samym dają możliwość jednoczesnego wypiekania wielu różnych produktów. Poza tym niezmiennie popularne są piece konwekcyjne i konwekcyjno-parowe umożliwiające regenerację artykułów mrożonych.

Rewelacyjny pomysł na pyszny biznes

Jak widać, asortyment piekarni jest bardzo szeroki, ale od niego właśnie w dużej mierze zależy to, jaki chleb zaproponujemy klientom. Jeśli będzie najlepszy, to oni wrócą, a wielu wypadkach na stałe będą związani z naszą piekarnią, a to właśnie w pewien sposób gwarantuje sukces. Liczą się oczywiście również pracownicy, ich doświadczenie oraz zaangażowanie i chęć, by na przykład uczyć się nowych rzeczy. Wówczas mikser, stół, koszyk do wyrastania chleba czy piec będą tylko narzędziami w rękach mistrzów.
Jeśli chcesz otworzyć piekarnię w swoim mieście lub miasteczku, sprawdź, czego twoi klienci najbardziej potrzebują, czego szukają i za czym tęsknią. Ludzie są nieco zmęczeni jedzeniem z marketu i coraz częściej sięgają po taki chleb, który przypomina im śniadanie u babci i bułki, które nie robią się niezjadliwe następnego dnia. Jeśli możesz sprzedać wspomnienia i zapewnić najwyższą jakość, jesteś na dobrej drodze do sukcesu.