Czy Polacy gotują w domach? Zdecydowanie tak! Robimy to coraz częściej, a grupa osób, które każdego dnia przygotowują samodzielnie posiłki znacząco się poszerza. Często jednak brakuje nam pomysłów na domowe potrawy – zarówno te codzienne, jak i przeznaczone na wyjątkowe okazje. 
Podpowiadamy jak przygotować wegetariański pasztet z groszku.

Wegetariański pasztet z groszku i kaszy jaglanej z czarnuszką

Składniki:
 puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle 400 ml
100 g kaszy jaglanej
50 g cebuli
30 ml oliwy
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka płatków owsianych
½ pęczka pietruszki
½ łyżeczki czarnuszki
Sól i pieprz
 
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy 12-15 minut. Cebulę szklimy z czosnkiem na oliwie. Groszek w połowie osączony z zalewy miksujemy z kaszą, płatkami owsianymi, natką pietruszki oraz przesmażoną cebulą z czosnkiem. Do musu groszkowego dodajemy jajko, czarnuszkę, sól oraz pieprz. Mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy do foremki wyłożonej pergaminem i pieczemy około 40 minut w 170℃.
Smacznego!