Prowadzisz lub planujesz otworzyć lokal gastronomiczny, w którym będzie serwowana kawa? Chcąc zadowolić każdego gościa napojem o wyrazistym aromacie oraz smaku, musisz wyposażyć się w profesjonalny sprzęt. Jaki model ekspresu do kawy wybrać? Tego dowiesz się w dalszej części artykułu. Sprawdź i postaw na urządzenie spełniające Twoje potrzeby.

Profesjonalny ekspres gastronomiczny – podstawa każdej kawiarni i nie tylko

Ekspres do kawy gastronomiczny to sprzęt, który stanowi podstawowe wyposażenie każdej kawiarni. To właśnie dzięki niemu możliwe jest zaparzanie aromatycznej i wyjątkowej kawy, która swoimi walorami zachwyci każdego klienta. Możliwość przygotowania napoju o niespotykanym smaku i zapachu to jednak nie wszystko, czemu musi podołać profesjonalny ekspres. Sprzęt ten powinien przede wszystkim wyróżniać się najwyższą wydajnością i być przystosowany do ciągłego parzenia dużej ilości kaw w ciągu dnia. Ze względu na swoje możliwości ekspres znajduje zastosowanie nie tylko w kawiarniach, ale również w takich lokalach jak m.in. restauracje, hotele czy stacje benzynowe.

Czym kierować się podczas zakupu ekspresu do lokalu?

Zakup profesjonalnego ekspresu do kawy uzależniony jest głównie od paru czynników, wśród których wyróżnić można: specyfikę lokalu (wielkość, standard), a także własne preferencje. Odpowiedni dobór pozwoli oszczędzić sobie generowania niepotrzebnych kosztów lub innych problemów. Oznacza to w praktyce, tyle że zbyt mały ekspres może nie zagwarantować szybkiego parzenia kilku filiżanek kawy naraz, co jest szczególnie ważne w większych lokalach. Natomiast w mniejszych i kawiarniach, większy sprzęt zajmie sporo cennego miejsca, co automatycznie obniży komfort i łatwość obsługi takiego ekspresu.

Ekspres do kawy gastronomiczny – automatyczny, kolbowy lub przelewowy

Rynek urządzeń do parzenia kawy oraz innych ciepłych napojów jest bardzo szeroki. W sprzedaży dostępnych jest wiele modeli, które różnią się sposobem obsługi, wielkością oraz możliwościami. Szczególną popularnością wśród właścicieli lokali gastronomicznych cieszą się przede wszystkim ekspresy automatyczne, kolbowe oraz przelewowe. Poniżej dowiesz się, czym się wyróżniają i dla kogo przeznaczone są konkretne modele tych urządzeń.

Automatyczny ekspres do kawy

Ekspres do kawy automatyczny to sprzęt, który najczęściej spotykany jest na stacjach benzynowych, pubach czy biurach. Model ten wyposażony jest w młynek oraz pojemniki na wodę i fusy. Charakteryzuje się on przede wszystkim praktycznością oraz wygodą użytku – parzenie kawy odbywa się za pomocą jednego przycisku. Przez swoją prostotę obsługi automatyczny ekspres polecany jest każdemu, komu zależy na szybkim przygotowaniu napoju o odpowiednim aromacie, a także smaku. Kolejną zaletą tego sprzętu jest fakt, że nie wymaga on specjalnego przeszkolenia w użytkowaniu, dzięki czemu zarówno pracownicy lokalu, jak i klienci bez problemu będą mogli skorzystać z ekspresu o każdej porze.

Kolbowy ekspres do kawy

Nieco innym modelem niż automatyczny sprzęt jest ekspres do kawy kolbowy. Jest to urządzenie umożliwiające zaparzenie niepowtarzalnego napoju o wyjątkowych walorach aromatycznych i smakowych. Możliwe jest to dzięki pełnej kontroli całego procesu – od doboru ziaren kawy, aż do stopnia ich ubicia i zmielenia. Jest to profesjonalny sprzęt, który znajdzie zastosowanie szczególnie w cenionych się kawiarniach, restauracjach czy hotelach. Co ważne jednak – jego obsługa wymaga kunsztu oraz doświadczenia, dlatego też przed użytkiem warto zainwestować w szkolenie dla siebie oraz pracowników lokalu.

Przelewowy ekspres do kawy

Nieco mniej popularnym rodzajem jest ekspres przelewowy. Model ten umożliwia zrobienie zarówno kawy czarnej, jak i białej (w przypadku, gdy posiada się spieniacz do mleka). Urządzenie to jest przede wszystkim wydajne – pozwala zaparzyć bardzo dużą ilość kawy w krótkim czasie (od 5 do 15 minut). Przelewowy ekspres do kawy charakteryzuje się również łatwością obsługi – cały proces polega na wsypaniu kawy do filtra, wlaniu zimnej wody do zbiornika i podłączeniu urządzenia do prądu.