Świat jest wypełniony różnymi rodzajami kaw.  Wyróżnia się ich około 60 gatunków, jednak mówi się, że stanowią one jedynie maleńki procent z całej produkcji. Najbardziej popularną kawą spotykaną na półkach sklepowych jest Arabica. To jej uprawą trudzi się około 70% plantacji. Jak zatem podejść do wyboru kawy? Na co zwracać uwagę? Jej zakupy lepiej robić w supermarkecie czy w profesjonalnym miejscu jakim jest sklep z kawą?

Gatunek kawy

Napar zaparzony z Arabiki charakteryzuje się delikatną kwasowością i nutami czekoladowymi. Zawartość kofeiny jest na poziomie 0,9 do 1,7%. Rodzajów Arabiki jest mnóstwo. Jedną z najbardziej znaną odmianą jest Bourbon, który kategoryzuje się na yellow, orange oraz red. Odmiana ta cechuje się delikatnością i słodyczą. Pacamara charakteryzuje się bardziej nutą cytrusową, kwiatową i wysoką kwasowością. Profile są doskonałym źródłem wiedzy na temat danego gatunku, dzięki nim łatwiej ocenić, która będzie bardziej pasowała naszym smakom. Z kolei Robusta to odmiana, która ma bardzo wyrazisty i goryczkowaty smak z większą zawartością kofeiny. Odmiana ta wykorzystywana jest do robienia mieszanki do espresso.

Rodzaj palenia kawy

By wybrać stopień wypalenia kawy trzeba wyjść od tego w jaki sposób najczęściej przygotowujemy kawę. Do kaw średnio lub jasno palonych najlepiej sprawdza się drip, chemex czy aeropress. Do ciśnieniowych metod zaleca się kawy o średnim bądź mocniejszym wypaleniu. Kawę wypala się głównie po to, by wydobyć z niej charakterystyczny smak. Lżej wypalone ziarna smakują bardziej owocowo i kwaskowo, mocniejsza natomiast wydobywa z siebie orzechowo-czekoladową nutę z lekką goryczką. Im większe wypalenie tym mniejsza zawartość kofeiny w ziarnach. Zbyt mocno wypalone kawy są pozbawione tłuszczy i cukrów. Taka kawa sprawia, że wyczuwa się spaleniznę, popiół oraz wysoką goryczkę. Taki trick jest wykorzystywany przy kawach niskiej jakości, by ukryć jej mankamenty. Osoby, preferujące kawę o smaku cytrusów i kwiatów wybierać powinny kawy jasno palone i metody alternatywne. Miłośnikom kaw z nutą czekoladowo-orzechową zaleca się mocniejsze palenie i metody ciśnieniowe.

Kawa mielona a ziarnista

O kawie ziarnistej zwykle słyszy się, że jest dużo lepsza. Wynika to z tego, że kawa mielona zachowuje swą świeżość stosunkowo dużo krócej, gdyż wietrzeje wraz z wszystkimi aromatami. Decydując się na zakup kawy ziarnistej trzeba być wyposażonym w młynek żarnowy. Inny młynek spowoduje, że ziarna zostaną nierównomiernie zmielone. Pył kawowy da dużą gorycz, a większe drobinki nie są w stanie wydobyć prawdziwego aromatu kawy.

Supermarket a sklep z kawą

Kawy najlepiej kupować w specjalistycznych miejscach takich jak sklep z kawą Tommy Cafe. Wiele profesjonalnych sklepów prowadzi równocześnie sklep internetowy, za pomocą którego bez wyjścia z domu zaopatrzyć się można w dobrej jakości kawę. Dokonując zakupu koniecznie należy zwrócić uwagę na etykietę i opis kawy, dzięki nim mamy pewność, że nasz wybór pada na dobrą i aromatyczną kawę.