Choć popularność liofilizatów stale rośnie, to nadal nie wszystkie sklepy mają je w swojej ofercie. Tymczasem wiele osób szuka tak przetworzonych warzyw i owoców, aby zaproponować je swoim bliskim. To wygodna i zdrowa forma rozszerzenia oraz ubogacenia codziennej diety, dlatego warto dowiedzieć się więcej na temat suszonych mrozem produktów oraz ich zastosowania. Podpowiadamy też, gdzie kupić dobre liofilizaty.

Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja to proces przetwarzania żywności, który polega na usuwaniu wody z warzyw, owoców, mięsa czy ryb przy podwyższaniu temperatury i ciśnienia, po uprzednim poddaniu ich niskiej temperaturze. Dzięki temu, że produkty nie są rozmrażane, zachowują witaminy oraz składniki odżywcze. W ostatnim etapie następuje ich suszenie. Taka konserwacja nie wymaga stosowania dodatkowych substancji chemicznych czy ulepszaczy, dlatego uchodzi za jedną z najbardziej wartościowych. Produkty spożywcze w ten sposób zyskują długą datę przydatności do spożycia, stają się znacznie mniejsze i lekkie, a jednocześnie zachowany zostaje ich smak oraz wszystkie właściwości. To dlatego początkowo liofilizacja była adresowana głównie do alpinistów, a z czasem stała się na tyle słynna, że dzisiaj jest dostępna dla każdego, kto lubi jeść smacznie, zdrowo i nieco inaczej niż inni.

Gdzie kupować liofilizowane warzywa i owoce?

Kupowanie owoców liofilizowanych w sklepie internetowym to najwygodniejsza, szybka, a zarazem tania forma, którą polecamy miłośnikom smacznego jedzenia. W sklepie polskiej marki Helpa możesz nabyć je w wielu wersjach do wyboru:

Zastanawiasz się, gdzie kupić owoce liofilizowane? Sklep internetowy Helpa to gwarancja zadowolenia. Firma bardzo dba o jakość swoich produktów i do ich tworzenia wykorzystuje wyłącznie wyselekcjonowane składniki. To sprawia, że możesz cieszyć się niezawodnym smakiem oraz wartościami odżywczymi, wiedząc, że w liofilizatach nie ma chemii, konserwantów ani barwników. Są one wartościowe same w sobie i to jest ich największą mocą.

Wspomniane dodatki możesz kupić w sklepie internetowym Helpa lub innych dobrze zaopatrzonych. Szukaj charakterystycznych papierowych opakowań także w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością.

Wykorzystanie liofilizatów w kuchni

Liofilizaty w kawałkach świetnie sprawdzą się jako chrupiąca przekąska, którą można połączyć z jogurtem lub spakować i zabrać ze sobą na wycieczkę. Co do proszku, to jest on naturalnym barwnikiem. Możesz np. zabarwić przy jego pomocy masę do przełożenia tortu, mus lub ciasto na naleśniki. Kolorowe dania nie tylko estetycznie się prezentują, ale są również smaczne i zachęcają do jedzenia nawet największych niejadków.