1. Rękawice kuchenne i fartuszek
Zacznijmy od podstaw. Zanim przecież zabierzemy się za gotowanie, smażenie i pieczenie, musimy odpowiednio się do tego przygotować. Niezbędny okaże się fartuszek kuchenny, najlepiej taki wzorzysty, by jeszcze bardziej uprzyjemnił czas w kuchni. Nie obędzie się również bez zestawu chroniącego dłonie – rękawicy i łapki kuchennej. Mogą być to klasyczne rękawice wykonane z materiału lub nowoczesne silikonowe czy neoprenowe.
2. Zestaw różnych garnków
Komplet garnków o różnej pojemności powinien znajdować się w kuchni każdego, bez względu na to, czy kocha gotować, czy nie. Duży garnek posłuży do przygotowania pożywnej zupy i tradycyjnego bigosu, z kolei średnie i małe do ugotowania makaronu, ryżu, kaszy, ziemniaków i innych warzyw. Komplet garnków może zawierać również dodatkowe elementy, takie jak rondle, patelnie, a nawet przybory kuchenne. Tak różnorodne są na przykład komplety garnków Tefal, wykonane z aluminium i pokryte powłoką nieprzywierającą, podobnie jak znane na całym świecie patelnie producenta.
3. Dobra patelnia
Dobra patelnia, czyli jaka? Taka, która umożliwi usmażenie różnych posiłków, zarówno jajecznicy lub naleśników na śniadanie, jak i kotletów czy warzyw chińskich na obiad. Jej średnica powinna być też dostosowana do liczby domowników. Gdy często przygotowujemy potrawy wieloskładnikowe, takie jak ryż czy makaron z warzywami, wybierzmy dość głębokie naczynia o odpowiednio wysokich ściankach. Dużą popularnością cieszą się patelnie z powłokami non-stick, do których składniki nie przywierają i nie przypalają się.
4. Praktyczny rondel do gotowania
Oprócz większych czy mniejszych garnków, pani domu powinna posiadać również praktyczny rondelek. Najlepiej sprawdzi się taki z jedną, długą rączką, choć dostępne są także rondle z dwoma uchwytami. Rondelki posiadają zazwyczaj otwór w długim uchwycie, dzięki czemu możemy zawiesić je na haczyku, by mieć zawsze pod ręką. Te pokryte warstwą emalii i dodatkowo zdobione wzorami, będą też stanowiły praktyczną ozdobę kuchenną. Mogą być dopasowane do całego zestawu garnków, ale nie jest to konieczne.
5. Małe AGD
Jeśli można ułatwić sobie pracę w kuchni, to czemu z tego nie skorzystać? Na liście niezbędników zapiszmy również mikser, który pomoże ubić pianę i wymieszać składniki na ciasto, a także blender, przydatny w rozdrabnianiu składników na zupy krem, a także koktajle owocowo-warzywne.
6. Brytfanna do pieczenia
Każdy, kto rządzi w kuchni powinien uwzględnić w swoim repertuarze również potrawy pieczone. A do ich przyrządzenia niezbędna będzie niezawodna brytfanna. Tradycyjnie prostokątna lub owalna i wyposażona w pokrywę. Umożliwi upieczenie kurczaka ze złocistą skórką, soczystej kaczki z jabłkami, a nawet gołąbków w kremowym sosie pomidorowym. Co więcej, może być używana w piekarniku, ale i na kuchence. Możemy zatem zacząć przygotowanie dania na gazie, a następnie je zapiec, bez konieczności przekładania do innego naczynia. Szczególnie wytrzymałe są brytfanny żeliwne, wykonane z materiału, o którym mawia się, że jest długowieczny. Żeliwo nie wydziela żadnych szkodliwych substancji, nie reaguje z żywnością i jest niezwykle wytrzymałe na uszkodzenia. Taka brytfanna to zakup na lata.