Doskonale znana od tysięcy lat, a do tego ceniona za wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne. Zielona herbata – bo właśnie o niej mowa – w zależności od sposobu parzenia może działać pobudzająco lub uspokajająco. Jest więc świetną alternatywą dla porannej „małej czarnej” i wieczornej filiżanki naparu z melisy. Jak parzyć zieloną herbatę? Tego dowiesz się z naszego artykułu!


Zielona herbata – skąd pochodzi?

Za kolebkę zielonej herbaty powszechnie uznaje się Chiny. Początkowo jej liście nie służyły do parzenia naparu, ale do żucia i jedzenia. Co ciekawe, Chińczycy wykorzystywali (i robią to do dziś) liście herbaty także jako przyprawę, która wzbogacała smak oraz aromat przyrządzanych potraw. Obecnie kraj ten uznawany jest za jednego z największych globalnych producentów zielonej herbaty. Zerwane liście pozostawia się tam na kilka godzin, by zwiędły, a następnie są one pieczone bądź prażone na specjalnych wokach, co zatrzymuje proces utleniania. W Japonii (która również jest ważnym, na skalę światową, producentem zielonej herbaty) zaś do podgrzania liści wykorzystuje się parę wodną, która wydobywa z napoju i jej orzeźwiający oraz - w porównaniu z chińskimi herbatami – mniej owocowy smak.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Jeśli chcesz się cieszyć pełnią smaku przyrządzonej przez Ciebie herbaty, wybieraj wyłącznie produkty, które wyróżniają się wysoką jakością (znajdziesz je np. na https://www.emag.pl/herbata/c). Dzięki temu przygotowany napar będzie miał niepowtarzalny smak, którym możesz raczyć się nawet kilka razy dziennie.

Picie zielonej herbaty – jaką formę wybrać?

Zielona herbata dostępna jest w wielu różnych formach – ostateczną decyzję oprzyj wyłącznie na swoich indywidualnych preferencjach. Przykładowo w sklepach znajdziesz całe liście, ale dużą popularnością cieszy się również japońska Matcha, czyli sproszkowane liście, które zawierają najwięcej cennych dla zdrowia antyoksydantów.

Kluczem do uzyskania smacznego i aromatycznego naparu jest poprawna technika parzenia, którą należy dopasować m.in. do rodzaju suszu. Im większe i bardziej zwinięte liście, tym herbata wymaga dłuższego czasu parzenia. Pamiętaj jednak, by zielonej nigdy nie zalewać wrzącą wodą (napar będzie gorzki) – najlepiej sprawdzi się gorąca o temperaturze około 60-90 °C.

Żeby sprawdzić jaką temperaturę ma woda, warto użyć specjalnego termometru. Jeśli jednak nie posiadasz go w swoim domu, pamiętaj o następującej zasadzie: odczekaj 3-4 minuty od zagotowania się wody – po tym czasie osiąga ona około 90 °C. Po upływie około 12 minut – 75 °C.

Ile parzyć zieloną herbatę?

Zielona herbata doskonale nadaje się do picia zarówno na początek, jak i na koniec dnia, ponieważ w zależności od długości parzenia posiada inne właściwości.

Przykładowo, parzona stosunkowo krótko – około 2 minut - skutecznie pobudzi Cię do działania, natomiast parzona dłużej (np. 5 minut) zadziała uspokajająco. Uważaj jednak, by nie przesadzić - herbata parzona zbyt długo może Cię nieprzyjemnie zaskoczyć cierpkim, goryczkowatym smakiem.