Co może okazać się niezbędne?
- Przede wszystkim zanim przystąpisz do układania produktów w różnych częściach lodówki, należy dokładnie lodówkę wyczyścić po świętach (nawet jeśli była czyszczona przed świętami), a następnie dla pozbycia się ewentualnych bakterii, warto umieścić w niej talerzyk z sodą oczyszczoną i kilkoma plasterkami cytryny. Niska temperatura, znajdująca się w lodówce pomaga w utrzymaniu jedzenia w dobrym stanie, ale warunkiem jest fakt, że musi ona być czysta.
- Staraj się unikać umieszczania w lodówce produktów, które nie są rozlokowane do pojemników z zamknięciem, tylko w ten sposób mają one szansę przydać się po świętach, ponieważ żywność znajdująca się w środku, nie przejdzie zapachem pozostałych dań znajdujących się wewnątrz, a jedzenie po świętach będzie nadawało się do spożycia.
Odpowiedni pojemnik dla różnych potraw
Aby przechować żywność w lodówce, najlepiej zwrócić uwagę na rodzaj pojemnika w jakim się znajduje. Sposób przechowywania jedzenia jest ściśle zależny od jego rodzaju i stanu. Bądź ostrożny i pamiętaj, aby nie używać folii aluminiowej do owijania owoców i warzyw, gdyż istnieje prawdopodobieństwo, że mogą wchodzić w reakcję z aluminum. Odpowiednie pojemniki, pomogą Ci w przechowaniu żywności.
Mięso
Jeśli mięso jest upieczone, to czas, przez jaki możemy je przechowywać w zamrażarce wynosi 5-6 miesięcy, a w lodówce zaledwie 3-4 dni. Czas przechowywania dla surowej wołowiny wynosi nawet 12 miesięcy, wieprzowiny 8 mies, a cielęciny około 4. Wędlinę, którą zakupiliśmy w sklepie, możemy podzielić na porcje i zamrozić (używając później np. do bigosu lub zapiekanek), a także korzystając z papieru spożywczego, może spędzić w lodówce 3-4 dni.
Ryby
Surowe ryby mogą zostać zamrożone na nawet 8 mies., jeśli są już jednak przyrządzone w gotowym daniu, najlepiej byłoby je np. zalać zalewą octowo-ziołową lub octowo-pomidorową i wykorzystać jako danie na zimno. W takiej formie możemy trzymać je w szklanym pojemniku w lodówce, nawet 7 dni, śledzie marynowane i ryba w galarecie mogą wytrwać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, nawet około tygodnia.
zupa w pojemniku styropianowym
Zupy
W przypadku zup z ziemniakami, najlepiej jest je zagotować, przelać do słoików, ostudzić i wstawić do lodówki, mogą tam spędzić do około połowy tygodnia, jeśli jednak nie mają w składzie ziemniaków, warto je zamrozić np. przelewając do praktycznego, styropianowego, zamykanego kubka i wstawić do zamrażarki, gdzie będzie nadawać się do spożycia do 2 miesięcy. Do wyboru są różne wielkości, pojemności i formy opakowania, nada się również do transportu jedzenia, kiedy będziemy się chcieć nim podzielić.
pierniczki w pudełku
Ciasta
Serniki, ciasta kruche, drożdżowe i ciasta z kremem można zatrzymać na dłużej, zamrażając (do 3 mies.), natomiast w kwestii szarlotki, wystarczą szklane opakowania lub niezawodne pudełka styropianowe i w lodówce może stać nawet do tygodnia. Nie powinno mrozić się ciast z bezą i galaretką. Dla ciasteczek bez kremu i pierniczków najlepsze będą blaszane puszki i szklane pojemniki, dzięki temu mogą one zachować świeżość nawet do 1-2 miesięcy.
Pieczywo
Jak wygląda sytuacja z pieczywem? Przede wszystkim nie powinniśmy go wyrzucać. Można wysuszyć pieczywo i zmielić je na bułkę tartą, zamrozić, jak również odgrzać w piekarniku, spryskując lekko wodą. Mrożąc, należy pamiętać o szczelnym zawinięciu.
Pierogi
Najlepszym sposobem będzie mrożenie pierogów, ale trzeba wówczas pamiętać o tym, aby były najpierw obgotowane , a układając je w pojemniki do zamrażania, należy posmarować je oliwą, aby uniemożliwić sklejanie.
Pozostałe produkty, takie jak np. pasztet czy dania z kapusty możemy trzymać zamrożone przez kilka mies. Mrożąc każdy z rodzajów jedzenia, pamiętaj aby na opakowaniach zapisywać datę mrożenia.
Półki w lodówce mają znaczenie
Umieszczając w lodówce różne rodzaje jedzenia, po świętach, pamiętaj o kilku zasadach, ponieważ dobór odpowiedniej półki może pomóc w lepszym zagospodarowaniu miejsca i odpowiedzialnego podejścia do przechowywania potraw.
- Górna półka lodówki powinna zostać zarezerwowana dla ciast, powideł i dżemów.
- Druga od góry to idealne miejsce dla serów żółtych, mleka, jogurtów, wyrobów mlecznych, jeśli chodzi o niższe półki, to nie powinno się tam umieszczać takiej żywności, ponieważ może to przyspieszyć jej zepsucie, gdyż ułatwi w aktywacji gnilnych bakterii, dobre bakterie wolą cieplejsze miejsca.
- Trzecia półka to doskonałe miejsce dla twarogów, serów białych, wędliny w plasterkach, a także dań, które będziemy odgrzewać np. spaghetti czy zupy.
- Dolna jest dedykowana żywności, która może zepsuć się szybciej, np. sałatki, owoce, mięsa.
- W szufladach umiejscowionych na samym dole powinno się przechowywać warzywa i owoce, które nie zostały umyte i obrane
- Półki na drzwiach są miejscem dla masła, ketchupu, sosów w pojemnikach, majonezu, musztardy, soków, jajek (nie powinny jednak być myte, bo skorupka to warstwa ochronna.)
Dzięki naszym sugestiom już wiesz jak przechowywać jedzenie, pamiętaj o tych zasadach, kiedy już skończysz biesiadowanie z bliskimi, gdyż odpowiednio przechowywana żywność może pomóc Ci zaoszczędzić czas, kiedy będziesz potrzebował przygotować coś na szybko. Lepiej też dzielić się nią z innymi niż po prostu wyrzucić.