Późna, chłodna jesień to czas, kiedy szczególnie nachodzi nas ochota na słodkie, ciepłe i pożywne wypieki. Deser, który zasługuje na kulinarne złoto to Jabłkowe Crumble z orzechową granolą. Szybki i łatwy w przygotowaniu zachwyca smakiem najlepszych dodatków – jabłek, cynamonu, orzechów i miodu.


Crumble jabłkowe to wersja szarlotki w nieco innym wydaniu. W podstawowym przepisie występują 2 główne składniki: jabłko oraz granola. Jabłka najlepiej wybierz kwaśne, słodyczy nada im szczypta cynamonu i wanilii. W wersji dla najbardziej wymagających smakoszy wykorzystaj wypiekaną z pełnoziarnistych płatków owsianych Granolę Gold Sante. Znajdują się w niej aż cztery rodzaje orzechów - migdały, orzechy laskowe, nerkowce, pekan, jak również miód. Granola Gold Sante to porcja cennych składników odżywczych, ważnych w codziennej, zdrowej diecie.

Jesienny deser z jabłkami pokochasz także za szybkość jego przygotowania!
 

Crumble jabłkowe z Granolą Gold Sante

Składniki:

300 g Granoli Gold Sante orzechy & miód

3 łyżki masła

1 kg kruchych jabłek (np. szara reneta)

1 łyżeczka cynamonu

ziarenka z 1 laski wanilii

kilka łyżeczek miodu do podania

Przygotowanie:
Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w plasterki. Na patelni z grubym dnem roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy jabłka, cynamon, laskę wanilii i podsmażamy kilka minut. Formę do zapiekania smarujemy grubo pozostałym masłem, wykładamy jabłka, wyrównujemy i posypujemy granolą. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 160°C. Podajemy jeszcze ciepłe, na przykład z jogurtem naturalnym lub gęstą śmietaną, polane miodem.