Nie ma co ukrywać – w naszej szerokości geograficznej lato jest zdecydowanie najbardziej hojną i łaskawą porą roku, jeśli chodzi o dary natury i ich różnorodność. Od końca maja do początku września dostęp do świeżych warzyw i owoców jest niemal nieograniczony. Niestety, nasze organizmy nie mają tej magicznej właściwości, żeby najeść się ich na zapas i w ten sposób przetrwać do wiosny. Dlatego też nasi przodkowie wpadli na genialny pomysł i zaczęli przygotowywać przetwory. Ta tradycja jest ciągle żywa, więcej: rozwija się, bo ludzka pomysłowość nie zna granic! Szukasz pomysłu na smaczne i zdrowe przetwory z ogórków na zimę? Oto garść inspiracji!

Słoikowa klasyka: ogórki kwaszone

Jeśli w kwestii jedzenia jesteś raczej tradycjonalistą i cenisz sobie przede wszystkim te smaki, które już dobrze znasz, twoje ulubione przetwory z ogórków to zapewne ogórki kwaszone. W ogóle nas to nie dziwi – nam ten smak przywodzi na myśl przede wszystkim niedzielne obiady u babci w zimne i ciemne miesiące, podczas których syczące apetycznie, kwaśne ogórki występowały w roli surówki. A w końcu wszyscy jesteśmy nieco sentymentalni, czyż nie?

By ogórki kwaszone dobrze się udały, trzeba najpierw zaopatrzyć się w dobre, niewyszczerbione słoiki z porządnymi zakrętkami. Jak najbardziej popieramy upcycling i korzystanie z wcześniej używanych słoików, ale koniecznie należy dokładnie je wcześniej obejrzeć pod kątem ewentualnych uszkodzeń. Jeśli chcesz wydobyć z ogórków pełnię smaku i mieć pewność, że cały proces przebiegnie bez przeszkód, włóż do każdego słoika po listku wiśni lub porzeczki. Sukces gwarantowany!

Powiew orientu: ogórki z curry i z chili

Kochamy tradycyjne receptury i smaki z dzieciństwa, ale zdajemy sobie sprawę także z tego, że czasem warto próbować nowych rzeczy. Przetwory z ogórków zostawiają tu szerokie pole do popisu. Już samo dodanie do zwyczajnej zalewy do ogórków konserwowych jakiejś wyrazistej przyprawy (lub kilku) zupełnie odmieni ich oblicze. Eksperymenty są oczywiście wskazane, choć rozumiemy, że nie każdy ma na nie czas i chęci. Jeśli należysz do tej grupy, polecamy dwa sprawdzone przepisy, które na pewno przypadną do gustu fanom intensywnych smaków: ogórki z chili i ogórki z curry.

Te pierwsze to zdecydowanie propozycja dla odważnych, którzy nie wahają się sięgać po ostre potrawy z różnych egzotycznych zakątków świata. Ilość dodawanego do zalewy chili można oczywiście zmodyfikować, dostosowując do swoich upodobań, ale według oryginalnego przepisu powinno się go tam znaleźć co najmniej dwie czubate łyżeczki. Takie pikantne ogórki świetnie smakują jako dodatek do różnych potraw serwowanych zimą i jesienią – doskonale rozgrzewają, a podane w charakterze przystawki zaostrzają apetyt na danie główne.

Ogórki z curry są natomiast znacznie łagodniejsze, choć też można w nich wyczuć pewną pikantną nutę. Warto zadbać o to, by do przygotowania aromatycznej zalewy użyć curry dobrej jakości – w przeciwnym razie smak całej mieszanki nie będzie zadowalający. Ogórki z curry pięknie prezentują się na talerzu, bo przejmują złotawą barwę zalewy z curry, i wzbogacają posiłek o azjatycki, orientalny akcent.

Przetwory z ogórków – te, o których wspomnieliśmy w artykule, jak i wszystkie inne pomysły wykorzystywane od lat przez nasze mamy i babcie – to nie tylko niekończący się festiwal smaków, ale też mnóstwo satysfakcji w trakcie samego ich przygotowywania. Warto spróbować – to wciąga! Życzymy powodzenia!