W dzisiejszych czasach wszystko dzieje się w biegu - prowadzimy szybki tryb życia i często też jemy w pośpiechu. Często zamiast obiadu przygotowanego w domu wybieramy szybkie dania gotowe lub posiłki na wynos. Przygotowywanie dań samemu to w rzeczywistości nic trudnego, a przy odrobinie chęci i kreatywności może również zajmować niewiele czasu.

Planuj posiłki na cały tydzień

Wcześniejsze zaplanowanie jadłospisu pozwala zaoszczędzić czas na zakupach i późniejszym gotowaniu. Podczas planowania należy wziąć pod uwagę nasz czas wolny i czas potrzebny na przygotowanie posiłków. Gdy mamy go niewiele, decydujmy się na dania szybkie w wykonaniu i takie, które wystarczą na kilka dni. W ten sposób unikniemy momentu, w którym w lodówce nie ma obiadu, a my nie mamy nawet chwili, by go przygotować.

Korzystaj z list zakupów

Dobrze sporządzone menu to natomiast podstawa do listy zakupów, z którą wybierzemy się do sklepu. Lista w ręku w markecie to stary i sprawdzony sposób na szybkie i sprawne zakupy spożywcze. Po pierwsze, z pewnością nie zapomnimy o żadnej rzeczy, którą planowaliśmy kupić. Po drugie, dzięki tej małej kartce papieru dokładnie wiemy, czego potrzebujemy i nie podejmujemy szybkich, impulsywnych decyzji zakupowych. Dobre rozplanowanie pozwala robić zakupy raz w tygodniu, bez konieczności codziennego kupowania dodatkowych produktów.

Szybkie posiłki z produktów podstawowych

Mąka, mleko, makaron, jajka czy warzywa to artykuły, które praktycznie zawsze znajdą się w naszej kuchni. Jeśli nie mamy czasu na zakupy, zawsze z pomocą przychodzą właśnie produkty bazowe, z których można stworzyć wiele smacznych posiłków. Mogą stanowić one podstawę do zapiekanki, naleśników, tarty lub makaronu z ulubionymi dodatkami. Przy niewielkim wysiłku i budżecie jesteśmy w stanie ugotować pożywne danie dla całej rodziny.

Wykorzystuj resztki

Wyrzucanie jedzenia to zmora naszych czasów. Chcąc nie tylko zadbać o naszą planetę, ale również o swój portfel, warto wykorzystywać resztki dań i pojedynczych produktów w pomysłowy sposób. Z resztek warzyw można przyrządzić zupę warzywną bądź sałatkę. Jajka z dodatkiem pozostałych wędlin i sera to podstawa do sycącego omleta, a mięso z wczorajszego obiadu może posłużyć za farsz do naleśników lub tortilli. Przy odrobinie kreatywności, bardzo łatwo i szybko można stworzyć smaczne i szybkie danie obiadowe.

Kierując się tymi prostymi regułami, planowanie i przygotowywanie posiłków stanie się dużo mniej skomplikowane i z pewnością ułatwi życie wszystkim domownikom. Dobra organizacja w połączeniu z kreatywnością dają ciekawe efekty, nawet przy ograniczonym czasie i budżecie. Warto zatem do codziennych rytuałów dodać kilka zasad, które pozwolą uniknąć nagłych pustek w lodówce.

Po więcej inspiracji zakupowych i obiadowych zajrzyj na kaufland.pl