Burger vege z kotletem kaszowo-strączkowym to posiłek z pełnowartościowym białkiem, a jednocześnie pyszne i sycące danie.

Potrzebne dla człowieka aminokwasy są zawarte w warzywach strączkowych, pestkach i ziarnach. Dlatego najlepsze rozwiązanie to połączenie ich wszystkich.

Składniki :

Ugotuj kaszę na półsypko i przesyp do dużej miski. Następnie dodaj wcześniej wypłukaną i odcedzoną czerwoną fasolę. Potem kolejno posiekaną cebulę, ostrą papryczkę, siemię lniane, słonecznik i pestki dyni. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie za pomocą blendera ręcznego zmiksuj.

Zwróć uwagę, aby masa nie była gładka lecz z widocznymi grudkami. Uzyskaną masę dopraw przyprawami, tutaj można poratować się gotową mieszanką taką jak kebab-gyros i z pewnością smak wyjdzie wyśmienity. Pozostało jeszcze dodać mąkę, a uzyskana masa powinna być zwarta. Teraz można formować kotlety o dowolnej wielkości, każdy sam może dopasować do rozmiarów bułki. Następnie obtocz je w panierce, np. z płatków owsianych lub innych Twoich ulubionych. Kolejno smaż na rozgrzanej patelni z olejem.

Przygotuj sosy, wystarczy połączyć wszystkie składniki w miseczce – oddzielnie dla pomidorowego i oddzielnie dla jogurtowego.

Przekrojone na pół bułki podgrzewamy. Na dolnej części smarujemy sos pomidorowy następnie kładziemy sałatę, kotlet, czerwoną cebulę i ogórek konserwowy, Wszystko polewamy sosem jogurtowym i zamykamy bułkę.

Można również przygotować kotlety i podawać je z warzywami, ulubioną sałatką i innymi dodatkami jako pyszne danie. Szukasz inspiracji kulinarnych odwiedź blog AlaGotuje.pl znajdziesz tam moje przepisy kulinarne.