Na naszych talerzach orientalne przysmaki i nieco egzotyczne produkty pojawiają się coraz częściej. To dzięki nim nasza dieta staje się ciekawsza, a nasz organizm otrzymuje dodatkowe wsparcie w swej codziennej walce o zdrowie. W gronie tych składników, które z pewnością warto włączyć do swego menu, miejsce coraz ważniejsze zajmuje suszone bonito. Jaka jest wartość odżywcza tego produktu? W jaki sposób każdy z nas może wykorzystać jego niezwykłe właściwości?


Bonito to ryba, która w kuchni japońskiej zajmuje miejsce bardzo ważne. Jej obecność uwzględniają liczne przepisy, dzięki którym można przygotować oryginalne i zdrowe zarazem danie. Z suszonych płatów tej ryby można przyrządzić wiele ciekawych potraw, przy czym tymi najbardziej znanymi są japońskie buliony. Kawałki suszonego bonito są też często wykorzystywane jako dekoracyjny przysmak do innych potraw. A dlaczego warto sięgać po przepisy na dania z tą rybą? Bo bonito to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Dieta, w której pojawi się ta ryba, pomoże nam zatem w walce z takimi chorobami, jak choroby serca czy problemy związane z ciśnieniem. Dieta, w której tej japoński przysmak będzie się pojawiać dość często, może mieć też rewelacyjny wpływ na zdrowie wielu kobiet. Dlaczego? Bo z badań wynika, iż bonito może mieć antynowotworowe właściwości, przy czym szczególnie polecane jest jako składnik diety mającej minimalizować ryzyko wystąpienia raka sutka.

 

Suszone bonito to jeden z tych składników, dzięki którym nasza zwykła dieta może znacznie zmienić swój charakter. Ciekawy smak oraz ogromna wartość odżywcza sprawiają, że ryba ta cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Coraz ciekawsze przepisy na dania z jej udziałem sprawiają, że nasze zainteresowanie tym składnikiem zdrowej diety konsekwentnie wzrasta. I dobrze, bo suszone bonito to cenny składnik wartościowego menu, a regularne sięganie po ten azjatycki przysmak każdemu z nas może przynieść wiele korzyści.