Dieta śródziemnomorska – często wymieniana na pierwszym miejscu jako zdrowa, zbalansowana dieta odchudzająca. Spopularyzowana około lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, czerpie przede wszystkim z tradycji żywieniowych Grecji, południowych Włoch i Hiszpanii. Co sprawia, że uzyskała taką popularność, by nazywano ją bardziej stylem życia, niż po prostu „dietą” i jak zacząć przygodę z dietą śródziemnomorską?

Umiarkowane porcje, zdrowe składniki

Dieta śródziemnomorska, choć nieskomplikowana, często zaskakuje różnorodnością dań i smaków. Dlaczego nieskomplikowana? Składniki wykorzystywane do przygotowania posiłków często wystarczy pokroić i wymieszać; mięso/ryby przyprawić ziołami i przygotować na grillu lub w piekarniku. Podstawą diety są świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo i zdrowe, nienasycone tłuszcze, na przykład oliwa z oliwek czy naturalnie występujące w rybach kwasy tłuszczowe Omega 3 (EPA i DHA). Stosując się do zaleceń diety śródziemnomorskiej, należy unikać czerwonego mięsa – wieprzowiny, wołowiny, baraniny czy dziczyzny. Proponowanym zamiennikiem są ryby, owoce morza i sporadycznie (1-2 razy w tygodniu, w niewielkich ilościach) mięso drobiowe, głównie z kurczaka, kaczki lub perliczki.

Często mówi się, że aby dieta była odpowiednio zbalansowana, należy spożywać 5 posiłków w ciągu dnia, zostawiając między nimi dwu-, trzygodzinne odstępy. W diecie śródziemnomorskiej  wyróżnia się trzy do czterech posiłków dziennie: jedno/dwa lekkie śniadania, treściwy (choć lekkostrawny) obiad i kolacja w formie sałatki. Nie zaszkodzi też sięgnąć po małą przekąskę między posiłkami, rzecz jasna mając na względzie, że formę deseru w diecie śródziemnomorskiej stanowią orzechy i owoce – świeże oraz suszone. Słodycze w potocznym tego słowa rozumieniu, tj. czekoladę, ciastka i pozostałe formy szybko przyswajalnych cukrów prostych, należy ograniczyć do minimum, sięgając po nie maksymalnie dwa razy w miesiącu.

 Śródziemnomorski styl życia

Pomysł, że dieta śródziemnomorska jest bardziej stylem życia, niż sposobem żywienia, nie wziął się znikąd. Spożywanie pokarmu o niskim indeksie glikemicznym to jedno. Liczą się przede wszystkim okoliczności, w których zasiada się do stołu. W krajach basenu Morza Śródziemnego posiłek jest prawie jak rytuał. Zamiast pochłaniać obiad czy kolację, oglądając serial, do posiłku zasiada się z rodziną i przyjaciółmi, smakując każdy kęs, rozmawiając i śmiejąc się. Kolacji często towarzyszy wino, traktowane nie tylko jak napój, ale też składnik potraw. Wino spożywa się, rzecz jasna, z umiarem (100-150 ml/dzień), a zawarte w nim polifenole oraz flawonoidy znajdują się też w licznych warzywach i owocach, więc nie ma konieczności, aby osoby niepijące sięgały po wino na potrzeby diety. Napojem spożywanym przy okazji pozostałych posiłków jest woda, sporadycznie soki warzywne, kawa lub herbata (koniecznie bez cukru).

 Zdrowa dieta bez wysiłku? Teraz to możliwe!

Dieta śródziemnomorska nie jest jedynym rozwiązaniem. Jak pisała w książce „What To Eat” Marion Nestle, profesor żywienia Uniwersytetu Nowojorskiego: Podstawowe zasady są niezmienne. Jedz mniej, więcej się ruszaj, częściej jadaj owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste; unikaj śmieciowego jedzenia - to te najważniejsze. Jednak odchudzanie się oraz zdrowe odżywianie wiążą się często z niechęcią i wymówkami. Przecież trzeba wymienić zawartość szafek w kuchni, poświęcić dodatkowy czas na przygotowanie i jedzenie posiłków… w skrajnych wypadkach nawet zacząć ćwiczyć. 

Dla osób, które nie wiedzą jak zacząć, powstało rozwiązanie idealne – catering dietetyczny Nutridieta to dieta pudełkowa dostosowana do indywidualnych potrzeb klienta. Zestaw pięciu dietetycznych posiłków dostarczany jest pod wskazany adres na terenie Krakowa i całego województwa śląskiego, aby zapewnić całodniowe wyżywienie. Potrawy czerpią wszystko, co najlepsze z kuchni całego świata, udowadniając, że zdrowa dieta nie musi być nudna!