Kawa – jedno słowo, które ma dla każdego inne znaczenie. Starszym kojarzy się z PRL-owską czarną, gorzką „parzuchą” w koszyczku. Innym z kolei przypomina lekki, mleczny napój w niedzielne, rodzinne poranki. Ktoś jeszcze może powiedzieć, że kawa to przecież tylko włoskie espresso z maślanym rogalikiem na śniadanie. Chociaż interpretacji jest mnóstwo, faktycznie to Włosi wypracowali sobie opinię smakoszy kawy na świecie. Od czego to się zaczęło i jak stworzyć klimat włoskiej kawiarenki we własnym domu?

Sposoby na kawę z różnych zakątków świata

Nie tylko Włosi lubią kawę. Wietnamczycy ukochali sobie własny sposób przygotowywania tego napoju, który według ich interpretacji jest bardzo słodki ze względu na zawartość skondensowanego mleka. Do zrobienia naparu używają też specjalnego zaparzacza Phin. Kawa po turecku z kolei jest czarna, mocna i bardzo aromatyczna, ponieważ pije się ją bez dodatku mleka czy śmietanki. Irlandzki sposób robienia tego cudownego napoju zakłada dodanie do niego elektryzującej whiskey, cukru i bitej śmietany, dzięki czemu dostajesz wyrazisty deser.

Kawa po wiedeńsku również jest podawana w bardzo słodki sposób, co wydaje się spełnieniem marzeń czekoladoholików, fanów przypraw oraz dodatków. Podobnie przygotowuje się kawę po brazylijsku – z czekoladą i mlekiem, całość uzupełnia rum. Marokański sposób na kawę to duża ilość przypraw: kardamonu, cynamonu i sezamu, z czego wychodzi pikantny, niezwykle aromatyczny napój. Skoro więc na całym świecie jest tyle sposobów na przygotowywanie kawy, dlaczego akurat pierwsze skojarzenie z nią to Włochy?

Jak to się zaczęło we Włoszech?

W XVI wieku niemiecki doktor Leonhard Rauwolf wybrał się w długą podróż na Bliski Wschód. Odkrył wtedy napój, nieznany dotychczas w Europie, którym była oczywiście kawa. Opisał ją jako pierwszy, co spotkało się ze sporym zainteresowaniem na Starym Kontynencie. Chociaż przez jakiś czas uważano kawę za szatańską miksturę, papież Klemens VIII postanowił uczynić ją bezpieczną dla chrześcijan. To wydarzenie sprawiło, że kawa we Włoszech zaczęła przeżywać prawdziwy rozkwit. Najstarsza kawiarnia we Włoszech to Caffé Florian w Wenecji, która powstała w 1720 roku i działa do dziś.

Należy wspomnieć tutaj o pewnej ciekawostce. Włochy importują ziarna z innych krajów, dokładnie tak jak inne państwa, w których nie ma warunków na ich wzrost. Pomoc więc przychodzi z Afryki, Ameryki Południowej i Środkowej, Brazylii czy z Azji Południowo-Wschodniej. Włosi mają za to mnóstwo świetnych palarni kawy oraz swój niepowtarzalny styl picia tego napoju, dlatego są dziś kojarzeni właśnie z tą aromatyczną miksturą. Nie bez powodu tak dużo dobrych ekspresów do kawy pochodzi z Włoch, a wiele firm dostępnych jest także w Polsce. Sprawdź np. http://www.delonghi.com/pl-pl.

Jak piją kawę Włosi?

Poranek nie obędzie się bez cappuccino lub caffé latte zamiast śniadania. W dalszej części dnia pojawia się za to szybki łyk pobudzającego espresso, który towarzyszy Włochom nawet kilka razy dziennie. Co ważne, kawy z dodatkiem mleka spożywa się tylko rano, jeszcze przed posiłkiem, za to espresso po jedzeniu. Istotne jest, aby skończyć je szybko, ponieważ we Włoszech jest bardzo popularne picie takich małych filiżanek na stojąco. Jeśli więc chcesz poczuć się jak prawdziwy tubylec, spróbuj zamówić kawę w bardzo obleganym barze, gdzie nie ma jednej kolejki do zamawiania, za to jest gwarno i wesoło.

Ekspres do kawy ciśnieniowy, przelewowy czy kawiarka?

Oczywiście wspomniane już espresso jest z pewnością flagowym włoskim napojem. Jak przygotujesz je we własnym domu? Najprościej skorzystać będzie ci z kawiarki lub ekspresu przelewowego, które są zarazem najtańszym sposobem na zaparzenie dobrego espresso. Jeśli jesteś fanem caffé latte lub latte macchiato, kup ekspres ciśnieniowy, najlepiej automatyczny, jeśli chcesz mieć nowoczesne urządzenie z wbudowanym młynkiem i spieniaczem do mleka. Zaawansowane ekspresy ciśnieniowe korzystają z personalizacji napojów, dzięki czemu ułatwia to ustawienie urządzenia do twoich potrzeb. Tak naprawdę jednak chodzi po prostu o dobrą kawę.

Jakie są jej inne popularne rodzaje?