Włoska hala fabryczna bardziej przypomina fabrykę broni ciężkiego kalibru niż zakład produkujący sprzęt kuchenny. To właśnie tu, na przedmieściach Mediolanu, powstają słynne na całym świecie garnki ze stali nierdzewnej. Maszyny sprasowujące słynną stal w fabryce Philipiak Milano ważą około dwóch tysięcy ton – to między innymi dzięki nim fabryka produkuje cieszące się od lat nienaganną opinią naczynia.

Rodzinna tradycja

Zaczęło się zupełnie niewinnie. Jak opowiada współwłaściciel firmy Fulvio Garavaglia – firmę założył jego ojciec Batista. Po zakończeniu II Wojny Światowej postanowił on zamienić swój niewielki sklep z artykułami metalowymi na fabrykę naczyń. Początkowo rodzina Garavaglia zajmowała się samodzielnie wytwarzaniem wysokogatunkowych, artystycznych naczyń. Jednak w 1967 roku, na skutek rosnącego zapotrzebowania na mediolańskie naczynia, wybudowano na obrzeżach Mediolanu fabrykę – w tej właśnie fabryce produkcja trwa do dziś.

Podczas gdy fabryka i technologie w niej wykorzystywane ciągle ewoluowały, aby nadążyć za najbardziej nowoczesnymi metodami produkcji, jedno się nie zmieniło wcale – nadal każde naczynie, każdy garnek oraz każdy zestaw produkowany jest z taką samą dbałością o jakość i szczegóły, niezmiennie łącząc w sobie artystyczne piękno z nowoczesnymi technikami wytwarzania. Nic więc w tym dziwnego, że niełatwo znaleźć negatywne opinie o garnkach Philipiak.

Polsko-włoska fuzja

Przełomowy dla rodziny Garavaglia i ich firmy okazał się rok 2001. Wtedy to właśnie naczynia tej firmy odkrył Tomasz Filipiak. Zachwycony jakością postanowił przedstawić mediolańską firmę całemu światu. Tak oto, panowie Garavaglia i Filipiak stworzyli nową markę – Philipiak Milano 1967. Od tego momentu znak firmowy Philipiak Milano zaczął być utożsamiany z luksusem oraz najwyższą światową jakością.

Obecnie firma Philipiak to nie tylko znany producent garnków. Jak można przeczytać na stronie http://www.najwyzszajakosczycia.pl/o-marce-philipiak , firma ta ma w swojej bogatej ofercie także noże, sztućce a nawet wysokiej jakości porcelanę. Elegancja tych naczyń, dbałość o szczegóły i przede wszystkim – ponadstandardowa jakość wyrobów, sprawiają, że markę tę chętnie promują najbardziej znane światowe i polskie nazwiska.

Jakość i zdrowie

Co składa się na popularność garnków Philipiak i opinie o nich? Ich użytkowników zachwycają przede wszystkim liczne możliwości zdrowego przygotowywania posiłków. W naczyniach mediolańskiej firmy można (i warto) gotować bez dodatku soli, wody oraz niezdrowych tłuszczy. Przygotowywanie zdrowych dań przebiega szybko i prosto.

Naczynia te wykonywane są z satynowanej stali. Pozwala to na uzyskanie garnków o wysokiej odporności na odpryskiwanie oraz zarysowania. Dzięki tej metodzie są to przedmioty na lata. Produkty firmy Philipiak doskonale nadają się do używania na każdym rodzaju kuchenki – od gazowych, poprzez elektrycznych aż po indukcyjne. Grube dno sprawia, że ściany naczyń nagrzewają się równomiernie a samo naczynie wyjątkowo długo utrzymuje temperaturę, co pozwala na zmniejszenie kosztów energii koniecznej w procesie gotowania.

Philipiak Milano 1967 doskonale łączy to, co we współczesnym świecie najważniejsze – tradycję, jakość oraz zdrowie.