Statystyki dotyczące marnowania żywności porażające. Na świecie, według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO (2013), rocznie marnuje się 1,3 mld ton jedzenia. Światowy Dzień Żywności, przypadający 16 października, jest doskonałą okazją, by zastanowić się nad własnym niechlubnym udziałem w tych statystykach oraz podjąć starania do zmiany tego stanu rzeczy.


Masowy problem marnowania żywności

Niemal 1/3 Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności. W koszu na odpady najczęściej lądują wędliny (43 %), pieczywo (36 %), warzywa (32 %) i owoce (27 %), poza tym jogurty, mięso, mleko, ser. Jakie są przyczyny marnowania jedzenia? Najczęstsza to przegapienie terminu przydatności do spożycia (38 %). Kolejnymi są: zbyt duże zakupy (15 %), zbyt duże porcje posiłków (13 %), niewłaściwe przechowywanie żywności (11 %), zakup złego jakościowo produktu (9 %), produkt lub danie jest niesmaczne (6 %), brak pomysłów na wykorzystanie resztek (3 %).1

 

Przeanalizowanie tych przyczyn pokazuje, że można je całkowicie wyeliminować – wystarczy więcej uważności i świadomości w planowaniu zakupów, przechowywaniu żywności i przygotowywaniu posiłków.

Proste zasady
Wdrożenie w codzienne życie kilku prostych zasad powinno pomóc uporać się z problemem marnowania jedzenia.

 

  1. Planuj z głową

Warto przyzwyczaić się do planowania posiłków na kilka dni oraz zaplanowania zakupów do nich. Żywność kupujmy rozsądnie, nie róbmy wielkich zapasów i zawsze sprawdzajmy termin przydatności do spożycia.

  1. Właściwie przechowuj żywność

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak kolosalne znaczenie ma właściwe przechowywanie żywności. Tu z pomocą przychodzą eksperci Media Markt, którzy wyjaśniają, w jaki sposób innowacyjne funkcje nowoczesnych lodówek pomagają w walce z problemem marnowania żywności.

Jaki jest sekret świeżości produktów trzymanych w lodówce? Przede wszystkim odpowiednia temperatura i wilgotność – mówi Anna Chruściel, Dział Zakupu AGD Media Markt (Kupiec) – W ofercie Media Markt mamy wiele lodówek z zaawansowanymi technologicznie rozwiązaniami, służącymi przedłużeniu świeżości żywności.

Takie działanie mają między innymi systemy hyperFresh i hyperFresh plus dostępne w lodówkach Siemens (modele KG36NXI35 – iQ 300 oraz KG39NAI35 – iQ500) oraz systemy VitaFresh i VitaFresh plus w lodówkach Bosch (modele KGN36XL35 – Seria 4 oraz KGN39AI35 – Seria 6). Warto również zwrócić uwagę na system chłodzenia Samsung No Frost – eliminuje on z wnętrza lodówki wilgoć, która jest powodem rozwoju pleśni i bakterii oraz przyspiesza psucie się żywności. Doskonałe działanie mają też inne technologie Samsunga - Convertible Zone (pozwala dostosować temperaturę do aktualnie przechowywanych w niej produktów, aby zapewnić im optymalne warunki) czy Cool Select Zone™ (szuflada, w której możemy ustawić niezależną temperaturę). W wygodnej, przestronnej lodówce łatwiej też utrzymać porządek i nie przegapić mijającego terminu ważności produktów.

Wszystkie te modele znaleźć można na stronie www.mediamarkt.pl ­- mówi Anna Chruściel. - Każdego, kto poszukuje fachowych informacji na temat technologii przedłużających świeżość żywności, zapraszam do odwiedzenia centrum Media Markt. Nasi przeszkoleni pracownicy wyjaśnią działanie i możliwości techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta.

  1. Kuchnia kreatywna

I wreszcie – gotujmy kreatywnie. Starajmy się wykorzystać to wszystko, co mamy w lodówce czy szafkach kuchennych. Kulinarne eksperymenty przynieść mogą pomysły na znakomite dania, a jeśli brak nam takiej inwencji – zajrzyjmy choćby na blogi kulinarne. Znaleźć tam można mnóstwo pomysłów na twórcze wykorzystanie resztek jedzenia
1 Raport „Nie marnuj jedzenia 2016”, Federacja Polskich Banków Żywności