Gluten jest mieszaniną dwóch białek roślinnych (gluteniny i gliadyny), które występują w ziarnach niektórych zbóż. Te substancje mają znaczenie dla przemysłu spożywczego, ponieważ odpowiadają za nadawanie wyrabianemu ciastu ciągliwej konsystencji. Z uwagi na obecność w ziarnach zbóż, gluten powszechnie występuje w daniach, które spożywamy na co dzień. Jest również składnikiem, który w odpowiednim momencie musimy wprowadzić do diety niemowlęcia. Dziś podpowiadamy, jak zrobić to mądrze i bezpiecznie.

Produkty zawierające gluten

Gluten to białko występujące w zbożach, m.in. w pszenicy i w życie, dlatego jest obecny w kaszach, makaronach, płatkach owsianych, a także w chlebie. Ponadto gluten znajdziemy we wszystkich produktach mącznych, m.in. w ciastkach, biszkoptach, herbatnikach, pierogach, naleśnikach itp.

Kiedy wprowadzać gluten do diety niemowlęcia?

Wprowadzanie glutenu do diety naszego malucha możemy rozpocząć pomiędzy piątym a siódmym miesiącem życia. Uzupełnienie codziennych posiłków o produkty glutenowe przed piątym miesiącem może wywołać reakcje alergiczne. Równie niewłaściwe może być zbyt późne wprowadzenie zbóż zawierających to białko. Coraz bardziej popularna staje się dieta bezglutenowa, co sprawia, że wiele osób uważa ten składnik za szkodliwy dla zdrowia. Nic bardziej mylnego. Jeśli nie cierpimy na celiakię, powinniśmy jeść produkty zawierające to białko. Powinniśmy także przygotowywać dziecko do diety glutenowej, ale trzeba to robić z rozwagą, ponieważ zbyt wczesne lub zbyt późne wprowadzenie glutenu do diety niemowlęcia może doprowadzić właśnie do rozwoju celiakii. Uzupełniając dietę niemowlęcia o różne składniki, w tym także gluten, powinniśmy bardzo wnikliwie obserwować nasze dziecko. Dzięki obserwacji reakcji malucha na nowe składniki, będziemy mogli bowiem stwierdzić, czy są dla niego odpowiednie.

Jak wprowadzać gluten do codziennej diety?

Gluten do diety niemowlęcia powinniśmy wprowadzać przede wszystkim stopniowo. Gdy nasze dziecko jest tuż przyzwyczajone do kasz bezglutenowych, możemy uzupełniać je o te zawierające to białko. Wystarczy, np. ugotować łyżeczkę kaszy manny i dodać ją do deserku. Jeśli dziecko jest starsze, kaszę mannę możemy zastąpić łyżeczką płatków owsianych. Możemy również skorzystać z gotowych produktów dla niemowląt. Wśród nich znajdziemy, m.in. mleczną kaszkę mannę lub kaszkę pszenno-owsianą ze śliwką. Te produkty nie wymagają gotowania. Wystarczy tylko zalać je gorącą wodą i dodać do posiłku dziecka. Możemy także wybrać gotowe przeciery warzywno-owocowe z dodatkiem biszkoptów  lub kaszy. Mamy wiele możliwości uzupełniania codziennej diety niemowlęcia o produkty zawierające gluten, dlatego bez problemu skomponujemy urozmaicony jadłospis dla naszego maluszka  (https://www.youtube.com/watch?v=S6jlHrEHJj4).

Uzupełnianie diety niemowlęcia o kolejne składniki jest niełatwe. Trzeba bowiem przestrzegać wielu zasad i należy dokładnie określić najlepszy dla tego czas. Ponadto zawsze istnieje ryzyko pojawienia się reakcji alergicznej u naszego dziecka, co jest przyczyną strachu i stresu wielu rodziców. Mimo to warto pamiętać, że przestrzeganie podstawowych reguł oraz korzystanie z wiedzy lekarzy oraz porad mam, które mają choćby kilkuletnie dzieci, ułatwi nam zadanie. Pamiętajmy także, że mimo panującej mody na produkty bezglutenowe, nie powinniśmy rezygnować z uzupełniania diety maluszka o to białko, ponieważ gluten nie jest niebezpieczny dla osób zdrowych.