Bez względu na to, czy w kuchni czujesz się jak ryba w wodzie i zachwycasz bliskich wciąż nowymi pomysłami, czy też w dziedzinie gastronomii dopiero stawiasz pierwsze kroki, postaraj się mieć swoje popisowe danie.

Nie musi być trudne i złożone z egzotycznych składników. Przyda się jednak element zaskoczenia i... trochę serca włożonego w jego przygotowanie. Jeśli zaś nie masz własnego pomysłu, może skusisz się na kaczkę z sosem chili? Brzmi intrygująco i tak też smakuje. Oto garść inspiracji.

Kaczka o ostrym charakterze

W dziedzinie kulinariów, tak jak w wielu innych, panują różne mody. Ostatnio zaś nie da się nie zauważyć mody na kaczkę, która coraz częściej jest wybierana jako danie na wyjątkowe okazje. To pyszne i wykwintne mięso bardzo często jest serwowane na słodko, na przykład z jabłkami, śliwkami, pomarańczami albo sokiem z granatu. Jednak aby odkrywać nowe smaki, trzeba szukać własnych rozwiązań. Kaczka w wersji pikantnej lub słodko-pikantnej to propozycja idealna. Mięso drobiowe jest subtelne w smaku, dlatego ostry dodatek nieco go przełamie, zaskoczy podniebienie i rozbudzi apetyt na więcej. Przygotowując swoje popisowe danie, możesz zainspirować się tradycjami kulinarnymi różnych stron świata, na przykład kuchnią azjatycką. Kaczkę o ostrym charakterze przygotujesz, udoskonalając ją na przykład dodatkiem pasty chili połączonej z oliwą, imbirem, czosnkiem, sosem sojowym, a żeby smak był jeszcze bardziej oryginalny, dodaj do tej mieszanki trochę cukru albo miodu. Tak przygotowana pieczona kaczka zachwyci Cię smakiem i aromatem!

Kaczka, chili i owoce, czyli słodko-pikantna uczta dla podniebienia

Wiesz już, że jest mnóstwo przepisów z kaczką i owocami w roli głównej, być może nawet zdarzyło Ci się spróbować podobnego dzieła kulinarnego. Jednak o ileż ciekawiej będzie przełamać słodycz ostrym chili! Przygotuj więc oryginalny sos, w którym uwzględnisz ulubione składniki - nie poddawaj się w próbach i eksperymentach, a na pewno odnajdziesz zestaw komponentów, który stanie się Twoim popisowym numerem w kuchni. Słodki sos chili, przygotowany samodzielnie lub gotowy, wymieszaj z sosem sojowym, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i aromatycznymi przyprawami - co powiesz na anyż i cynamon? Do mieszanki dodaj kilka lub kilkanaście pokrojonych śliwek. Ta kompozycja składników, po wcześniejszym zapieczeniu, będzie idealnym dodatkiem do kaczki. Sos z chili i pomarańczy lub śliwek możesz zresztą przygotować na bardzo wiele sposobów, eksperymentując z przyprawami i dodatkami. Cynamon wpisuje się doskonale, ale możesz też sięgnąć po imbir albo goździki. Twoje danie zyska zestaw tak kuszących nut zapachowych, że naprawdę ciężko będzie mu się oprzeć...

Z czym podawać kaczkę w sosie chili? Gościom możesz zaproponować kilka dodatków do wyboru, a wiele zależy od sezonu i dostępnych produktów. Ciekawą opcją są szparagi lub fasolka szparagowa. Innym pomysłem, tym bardziej, jeśli inspirujesz się kuchnią azjatycką, może być makaron ryżowy. Aby mięso pięknie prezentowało się na talerzu, połóż je na liściu jarmużu lub sałaty.

Nie ustawaj w poszukiwaniu pomysłów na swoje popisowe danie. Obiad z kaczką w roli głównej to na pewno przepis na zrobienie dobrego wrażenia. Produktów, które przydadzą Ci się w kuchni, szukaj w sieci Biedronka i regularnie sprawdzaj ofertę nowości na sklepowych półkach - może trafisz tam na składnik, który zmieni Twoje danie w prawdziwe mistrzostwo sztuki kulinarnej?

Polecany przepis: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1743,name,chrupiaca-kaczka-z-ostrym-sosem-chilli