Każdy z nas uwielbia grillować. Tak przygotowane potrawy są smaczne i zdrowe, a czas spędzony na oczekiwaniu na nie to także okazja do nadrobienia towarzyskich zaległości – przecież przyjęcia przy grillu odbywają się zazwyczaj w gronie rodziny i przyjaciół. Zaproszenie tak wyjątkowych gości wymaga przygotowania nietuzinkowych potraw, a skoro o nich mowa, to przedstawiamy 4 przepisy na grilla z boczkiem w roli głównej, dzięki którym zaskoczysz swoich gości czymś naprawdę nowym.

Na szczęście czasy, kiedy grillowaliśmy tylko kiełbasę odeszły w zapomnienie. Dziś na grillu można wyczarować wiele różnego typu dań, które z pewnością umilą czas spędzony razem. Absolutnym przebojem tego sezonu są potrawy przyrządzone na bazie boczku, dla których można naprawdę stracić głowę i zapomnieć o liczeniu kalorii. Tym bardziej, że dzięki zmianom w hodowli zwierząt, dzisiejszy boczek, zawiera dużo mniej tłuszczu niż jeszcze kilkanaście lat temu.

To dobrze bo boczek jest bardzo wdzięcznym produktem go grillowania. Nie wymaga długiego marynowania, można go kupić wcześniej i po prostu wyciągnąć z lodówki, kiedy jest potrzebny. W naszych sklepach dostępne są również już zamarynowane boczki, które tylko kładzie się na ruszt i grilluje. – Boczek idealnie nadaje się na otulinę od innych mięs, czy kiełbas. Wystarczy mięso drobiowe lub indycze, które jest suche, owinąć plastrem wędzonego boczku, a drób nabierze soczystości i oryginalnego aromatu. Boczek z drobiem to bardzo popularne połączenie. Pamiętajmy to tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc dania z dodatkiem boczku to uczta dla podniebienia. Co ciekawe, boczek wyśmienicie komponuje się ze składnikami, których na co dzień z tym rodzajem mięsa nie kojarzymy – z suszonymi owocami, powidłami, wyśmienitym chutneyem czy świeżymi owocami – mówi Daniel Ratajczak z firmy Kaminiarz.

Oto 4 najlepsze przepisy na grilla z boczkiem w roli głównej, które staną się przebojem każdego przyjęcia w ogrodzie:

PRZEPIS NR 1: Szaszłyki z indyka, pomidorków i boczku

Składniki:

600 g piersi z indyka

75 g świeżego szpinaku

8 pomidorków cherry

50 ml oleju

sól i pieprz do smaku

12 plastrów wędzonego bekonu KAMINIARZ

3 duże, czerwone cebule

metalowe lub plastikowe patyczki do grilla 

Przygotowanie:

  1. Pierś z indyka, pomidory, szpinak umyć i osuszyć. Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, posmarować olejem, doprawić pieprzem i solą. Cebulę obrać, pokroić na cząstki.
  2. Plastry bekonu przykryć szpinakiem. Przekroić na pół. Na każdy plasterek bekonu położyć kawałek mięsa z indyka, zawinąć. Nadziać naprzemiennie z pomidorami i cebulą na posmarowany tłuszczem drewniany lub metalowy patyczek do grilla.
  3. Grillować w wysokiej temperaturze ok. 7-10 minuty z każdej strony.
  4. Podawać z razowym pieczywem.

 

PRZEPIS NR 2: Grillowane awokado z bekonem

Składniki:

2 duże awokado (niezbyt dojrzałe)

8 plastrów bekonu dojrzewającego (można użyć tego tutaj)  

8 małych gałązek rozmarynu

trochę soku z cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Awokado przepołowić, usunąć pestkę. Delikatnie obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny, podzielić na cząstki. Doprawić pieprzem i solą.
  2. Do każdego kawałka awokado dołożyć gałązkę rozmarynu, zawinąć w plaster boczku.
  3. Grillować ok. 3-4 minuty, nie odwracać zbyt często, bo wypłynie środek. Awokado powinno zmięknąć, a boczek zgrillować się na chrupko.

Awokado z bekonem z dodatkiem sałaty może stanowić samodzielne danie, albo być podawane do innych mięs lub ryby.


PRZEPIS NR 3: Grillowane paluszki z bekonem i czosnkiem

Składniki:

1 opakowanie ciasta do pizzy

200 g bekonu wędzonego w cienkich plastrach

100 ml oleju

1 gałązka rozmarynu

1 ząbek czosnku

łyżka oleju do natłuszczenia patyczków

drewniane długie patyczki do grilla

Przygotowanie:

  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem. Z gałązki rozmarynu oderwać listki, dodać do oleju.
  2. Rozłożyć ciasto do pizzy. Lekko natłuścić pędzlem zanurzonym w oleju z przyprawami. Z dłuższego boku odcinać paski o szerokości ok. 1 cm. Natłuścić patyczki. Na każdy patyczek nawijać po całej długości paski ciasta przykryte 1-2 plastrami bekonu.
  3. Każdy patyczek z ciastem raz jeszcze posmarować z góry olejem z rozmarynem i czosnkiem. Położyć na gillu (nie kłaść na środku, który jest zbyt gorący i ciasto się spali.)
  4. Danie jest gotowe, gdy ciasto upiecze się na złoto, a boczek nabierze chrupkości. Gotowe paluszki podawać z zieloną sałatą albo sosem tzatziki.

PRZEPIS NR 4: Ziemniaki z boczkiem z grilla

Składniki:

600 g ziemniaków (małe)

125 g boczku na grilla w plastrach w ziołowej marynacie

8 łyżek ketchupu

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka sosu Worcestershire

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Odlać wodę i zostawić je do wystudzenia.
  2. Plastry bekonu pokroić wzdłuż na pół.
  3. Każdy ziemniak owinąć bekonem. Spiąć wykałaczką.
  4. Do ketchupu dodać przyprawy. Dobrze wymieszać. Posmarować z góry każdy ziemniak.
  5. Smażyć na rozgrzanym grillu, aż boczek stanie się chrupiący.