Jeśli zastanawiasz się czy jest sens korzystać z szybkowaru, postaramy się Ciebie przekonać, że tak. Przemawiają za tym co najmniej trzy argumenty.

Lubisz gotować na parze? Szybkowar to przyspieszy!

Możliwe, że nie trzeba Cię przekonywać do samego gotowania na parze, jednak obecnie robisz to za pomocą specjalnej siatki lub koszyczka wykładanego na górnej części standardowego garnku. Metoda ta jest dobra, jednak stosując szybkowar osiągniesz ten sam efekt nie tylko wygodniej, ale i szybciej.

Dzieje się tak z prostego powodu. Gotując w szybkowarze nie dopuszczasz do tego, by para wodna uleciała na boki, a tym samym potrawa podgrzewa podgrzewa się znacznie szybciej.

Będzie zdrowiej!

Potrawy podgrzewa w szybkowarze mają istotną istotną przewagę nad smażonymi, duszonymi, czy gotowanymi w standardowy sposób. Są po prostu zdrowsze. Obróbka cieplna jest w ich przypadku niższa, niż w wypadku smażenia. Co więcej, trwa ona znacznie krócej, aniżeli w przypadku gotowania w wodzie. Jest to istotne, gdyż dzięki temu znacznie mniej witamin ulega rozpadowi pod wpływem wysokich temperatur.

Na tym jednak nie koniec! W przypadku długiego gotowania w wodzie, wiele mikro i makroelementów zostaje wypłukanych z żywności. Gdy wykorzystujemy szybkowar potrawy są gotowane za pomocą pary wodnej, więc unikamy tego zjawiska.

Co ważne, w ten sposób posiłek jest nie tylko o wiele zdrowszy, ale też bardziej pożywny!

Będzie o wiele smaczniej!

Szybkowar ma jeszcze jedną zaletę, która ucieszy każdego miłośnika kulinariów. Zaletę, która tak naprawdę jest ściśle powiązana z poprzednią. Skoro w trakcie gotowania w wodzie dochodzi do wypłukiwania licznych składników odżywczych, to siłą rzeczy musi mieć to również znaczący wpływ na smak samej potrawy!

Zasada ta faktycznie się sprawdza – posiłki przygotowane w szybkowarze zazwyczaj po skosztowaniu okazują się o wiele bardziej soczyste, co widać w szczególności w przypadku warzyw. Często też okazują się bardziej delikatne, co czyni je idealnymi prawie dla każdego miłośnika dobrej kuchni.