Żyjąc w zabieganym świecie często nie mamy czasu na spożywanie zdrowych posiłków domowej roboty. Jadamy na mieście, szybko, nie zawsze zwracając uwagę na to, czym tak naprawdę karmimy swój organizm. O złych skutkach tzw. “śmieciowego jedzenia”, bogatych wyłącznie w zbędne składniki odżywcze wie chyba każdy. Większość z nas jest także świadoma, że spożywanie produktów o dużej zawartości cukrów i tłuszczy jest przyczyną wielu poważnych chorób, a w szczególności pozornie niewinnej otyłości. Świadomość ludzi jest duża, a mimo to osób, które postanawiają coś z tym zrobić wciąż jest niewiele. Witaminy, których brak w smacznych, lecz bezwartościowych posiłkach są niezbędnymi substancjami potrzebnymi do prawidłowej pracy organizmu. Jedną z ważnych witamin, której w Twojej diecie nie może zabraknąć jest witamina E.

Dlaczego jest taka ważna?

Witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz do grupy antyoksydantów, co sprawia, że chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki odpowiadają za proces utleniania substancji znajdujących się w naszym organizmie. Witamina E pełni rolę przeciwutleniacza głównie wewnątrz komórek, dlatego też utrzymuje ona prawidłowe funkcjonowanie między innymi erytrocytami czyli czerwonymi krwinkami, zapobiegając agregacji płytek krwi. Zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych oraz utlenianiu cholesterolu LDL, zdecydowanie zmniejszając tym sposobem ryzyko chorób serca. Odpowiada także za jędrność skóry, regulując przepływ płynów w komórkach, dlatego wskazana jest przy problemach z nawilżeniem skóry. Witamina ta spowalnia także proces starzenia, zmniejszając ilość błędów powstających przy podziale komórek. Ponadto, wit. E odgrywa kluczową rolę w sprawnym funkcjonowaniu układu rozrodczego, a jej niedobór może prowadzić do problemów z utrzymaniem ciąży, a nawet do bezpłodności zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Jest też potrzebna do produkcji męskiego nasienia, gdyż zwiększa potencję, ruchliwość oraz ilość plemników. Oprócz tego zapobiega impotencji.

Skutki niedoboru witaminy E mogą wpłynąć na nasze ogólne samopoczucie objawiając się min: zmęczeniem, anemią, wysokim poziomem cholesterolu, wypadaniem włosów, uszkodzeniem systemu nerwowego, starzeniem się skóry, problemami z kośćmi oraz zębami czy też zwiększoną podatnością na infekcje.

Suplementacja

Źródłem witaminy E są orzechy laskowe, migdały, tłuste ryby, a także oleje słonecznikowe, kukurydziane, sojowe czy margaryna. Jednak aby witamina ta działała skutecznie, niezbędne jest współdziałanie witaminy C i A, glutationu i ubichinonu. Niedobór tych substancji zwiększa zapotrzebowanie na witaminę E, natomiast stosowanie ich wzmacnia jej działanie i regenerację. Dlatego ważne jest, by zarówno dieta jak i suplementacja były zrównoważone. Aby wzbogacić nasz organizm w niezbędne witaminy odpowiednim produktem może być Vigor UP!, który zawiera w sobie kompleks witamin i minerałów, co znacznie ułatwia suplementację. Więcej informacji można uzyskać pod adresem: http://www.vigorup.pl/witamina-e.html. Jeśli jednak decydujemy się na samodzielne spożywanie witamin należy pamiętać o odpowiednich dawkach. Przedawkowanie wit. E może spowodować osłabienie widzenia, senność, zmęczenie, zaburzenia jelitowe, a także bóle głowy.

Dawkowanie

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E jest zróżnicowane w zależności od wieku oraz płci. Dzieci do lat 7 nie powinny przekraczać dawki 6 mg, mężczyzna może spożyć 10mg, a kobieta 8mg. Dawkę do 50mg  powinny przyjmować osoby starsze, gdyż ich zapotrzebowanie na wit. E jest wysokie.

Spożywając produkty ubogie w witaminy i minerały możemy doprowadzić do wielu schorzeń. Pamiętajmy więc o dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych, które znacznie wpłyną na sprawne działanie naszego organizmu. Możemy je przyjmować poprzez urozmaicanie naszej diety w przeróżne produkty począwszy od warzyw i owoców, po mięso i ryby czy też nasiona i orzechy. Warto zaopatrzyć się w gotowe suplementy bogate w większość potrzebnych nam składników. Zdrowie powinno być priorytetem dla każdego z nas.