Nawet niewielka ilość oleju lnianego wzbogaci smak praktycznie każdej sałatki i uczyni ją jeszcze zdrowszą, dzięki zawartości cennych dla naszego organizmu składników, takich jak magnez, żelazo czy kwasy omega-3. O ile zalety oleju lnianego są szeroko znane, o tyle jego pomysłowe zastosowanie może być wyzwaniem dla osób dopiero wprowadzających ten produkt do swojej kuchni. Kulinarne przygody z olejem lnianym najłatwiej rozpocząć od sałatek właśnie, ale żeby nie było zbyt banalnie, proponujemy przepis na sałatkę, jakiej jeszcze nie próbowaliście.

Quinoa, czyli komosa ryżowa, to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej, gdzie nazywana jest „złotym ziarnem Inków”. Mimo, że swoim wyglądem przypomina popularne zboża czy kasze, tak naprawdę zbożem nie jest. Ta wyjątkowa roślina, będąca bogatym źródłem wapnia, fosforu, żelaza i witaminy E, zawiera także pełnowartościowe białko o składzie zbliżonym do białka zwierzęcego, przez co szczególnie zaleca się ją w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Pozostaje pytanie, co można upichcić z tego inkaskiego przysmaku?

Nasza propozycja podania to sałatka z komosy ryżowej ze szpinakiem. Danie prezentuje się tak samo dobrze jak smakuje, dzięki intensywnej zieleni liści szpinaku. Pozostałe składniki to czosnek, orzechy włoskie i olej lniany LenVitol. Przepis jest równie prosty co efektywny. Komosę ryżową należy przyrządzić według wskazań na opakowaniu, szpinak rozmrozić i delikatnie poddusić na patelni, dodając czosnek. Orzechy posiekać i dodać do komosy wymieszanej z liśćmi szpinaku. Polanie sałatki kilkoma łyżeczkami LenVitolu nada jej jeszcze bardziej wyrazisty smak i połączy składniki. Pozostaje posmakować świeżo przyrządzonej sałatki, a być może poczęstować nią przyjaciół?

www.oleofarm.pl