Niektórzy z nas nadal nie wyszli na prostą po świąteczno-noworocznym przejedzeniu. Z tym większym niepokojem myślimy o czekających nas już niebawem świętach wielkanocnych. Nadmierne spożycie ciężkich, tłustych i bardzo słodkich pokarmów to obciążenie nie tylko dla układu pokarmowego, ale i dla serca. W te święta warto zastosować kilka sztuczek pozwalających zminimalizować straty.

Trzeba pamiętać, że dieta dla serca powinna być utrzymywana przez cały rok. Możesz tak dobrać pokarmy, aby "dobry" cholesterol HDL oraz "zły" LDL były utrzymać w odpowiedniej równowadze. Wcale nie jest przesądzone, że i w te święta będziesz cierpieć z przejedzenia. Pozytywne nastawienie, odpowiednia motywacja i kilka łatwych trików pomoże wytrwać w postanowieniach.

Jedz tyle, co zawsze

To bardzo prosta zasada, jednak dość skomplikowana w realizacji podczas długich, świątecznych posiedzeń przy stole. Zdarza się, że nawet jeśli zaczynasz spokojnie i z umiarem, podczas przedłużającej się wizyty nieświadomie nakładasz kolejne porcje obiadu i deserów. Szczególnie, jeśli chcesz spróbować wszystkich potraw, możesz mieć problem z realizacją założeń, jakie zakłada dieta dla serca.

Odpowiednią strategią będzie zaplanowanie posiłku i rozłożenie go w czasie. Wielkanocne śniadanie jest wspaniałą okazją do spotkań, jednak nie jest jednocześnie wymówką pozwalającą zjeść podczas jednego posiłku kilka tysięcy kalorii. Taka ilość jedzenia niekorzystnie wpływa na wskaźniki krwi, jak insulina oraz cholesterol i o tym przede wszystkim należy pamiętać.

Zaplanuj świąteczny posiłek

Przed rozpoczęciem posiłku oceń potrawy leżące na świątecznym stole. Nałóż na swój talerz dokładnie taką porcję, jaką zwyczajowo jesz na śniadanie. Jeśli to możliwe, nie jedz chleba. Jego smak doskonale znasz, dlatego zjedzenie kilku kromek możesz sobie odpuścić na rzecz innych przysmaków. To pozwoli "zaoszczędzić" nawet kilkaset kalorii. Gdy się najesz, poproś o zabranie talerza - dzięki temu nie zjesz więcej, niż założyłaś. Ciesz się towarzystwem rodziny, popijając kawę lub herbatę.

Przynieś przygotowane przez siebie danie

Przez gospodynię będzie to odebrane jako miły gest, a ty będziesz mieć pewność, że przygotowana poprawa spełnia założenia realizowanej przez ciebie diety. Możesz przygotować zdrowe warzywa - na przykład w formie zapiekanki lub ratatuille'a. Będzie to alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jeśli twoi bliscy wiedzą, że zmagasz się z podwyższonym poziomem cholesterolu, na pewno zrozumieją. Jeśli twoja motywacja jest szczególnie silna, możesz pokusić się o przyniesienie świeżych owoców jako alternatywę dla deseru. Banany, winogrona, mandarynki i jabłka pokrojone w kostkę i podane z jogurtem będą stanowić zdrową dla serca alternatywę dla tradycyjnych mazurków i babek wielkanocnych.

Aby zadbać o zdrowszą wersję tradycyjnych wypieków możesz użyć mąki pełnoziarnistej oraz margaryny ze sterolami, która skutecznie obniża poziom cholesterolu i nie traci swoich właściwości nawet po obróbce termicznej.