Pragniesz schudnąć, lecz nie wiesz, jaką dietę wybrać? Ogromna liczba dostępnych w Internecie diet przyprawia Cię o zawrót głowy? Razem ze specjalistami z portalu http://slimeria.pl mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie, a mianowicie dietę norweską. Ta rodem ze Skandynawii dieta w zaledwie 14 dni odmieni Twoją sylwetkę, a może nawet życie. Przekonaj się na własnej skórze, że warto!  


Założenia diety norweskiej

Dieta norweska została opracowana stosunkowo niedawno przez specjalistów z zakresu bromatologii i dietetyki pracujących w szpitalu uniwersyteckim w Oslo. Podstawowym założeniem tej diety jest spożywanie w dużych ilościach jajek i grejpfrutów. Przez to jest ona stosunkowo restrykcyjna i monotonna, jednakże daje bardzo dobre efekty, w krótkim czasie. Dieta norweska zakłada również maksymalne ograniczenie spożywania cukrów prostych, jest więc niskokaloryczna. Ponadto w jednym posiłku nie można łączyć ze sobą tłuszczów oraz węglowodanów. Tłuszcze są z powodzeniem zastępowane są przez warzywa oraz białko.

Jadłospis

Dieta norweska ma ściśle określony jadłospis, którego należy się bezwzględnie trzymać. Codzienne śniadanie składa się z dwóch jajek (pierwszego dnia diety można zjeść trzy jajka). Na drugie śniadanie również składają się jajka i grejpfruty, wzbogacone czasem o mięso drobiowe gotowane, twaróg oraz owoce czy warzywa. Typowy dla diety norweskiej obiad to gotowane mięso oraz warzywa. Warto w tym miejscu zaznaczyć, iż dieta ta nie przewiduje kolacji. Niezwykle istotnym aspektem diety norweskiej jest prawidłowe nawodnienie organizmu. Należy więc dziennie wypijać od 2 do nawet 3 litrów płyn. Najlepiej jeśli jest to woda mineralna niegazowana. Dozwolone są jednak herbata, ziołowe napary czy słaba czarna kawa bez dodatku cukru.

O czym jeszcze należy pamiętać, będąc na diecie norweskiej?

Stosując dietę norweską należy pamiętać o tym, że spożywane mięso może być wyłącznie gotowane lub pieczone. Jeśli chodzi o jajka, to również można je jeść tylko w formie gotowanej lub na miękko. Podczas przygotowywanie warzywnych sałatek nie można używać oliwy czy oleju, a tym bardziej gotowych sosów. Bardzo ważna jest także redukcja ilości dodawanej do potraw soli.